„Поглед“-ът на Сандра Блажева – изложба живопис

02 яну 2013
Снимка: Манол Дончев

На 11-ти декември Сандра Блажева откри изложбата „Поглед“ в столичната галерия „Мисията“. Този път заедно със своя брат Боян, който, за разлика от нейната живопис, работи с дигитализирани изображения. За съжаление не можех да присъствам на откриването. Работата ме беше отвяла някъде около Дунав по това време. А през януари бях посетил първата самостоятелна изложба на Сандра „Отражения“. Тогава бях приятно впечатлен от работата на младата и все още непозната авторка. Не съм специалист в областта и не бих могъл да давам компетентни оценки на нейните картини от гледна точка на живописта, но бих я нарекъл добър концептуалист, мислещ и активно търсещ творец. Това ме накара да я потърся по-късно с молбата да се срещнем в галерията и да ми разкаже повече. За идеите зад „Поглед“-а си, за себе си и рисуването. А тя го направи!
Оказа се, че времето на изложбата не е случайно избрано от нея и нейния брат. В дните преди коледните и новогодишни празници човек по-често поглежда навътре към себе си и навън към ближните. Общият стремеж на творбите на двамата е в контекста на забързаното съвремие, в което комуникацията между хората е все по-често дистанционна, да напомнят за емоциите, за топлината на човешките взаимоотношения, за културните ценности. Да обърнат внимание на начина, по който възприемаме днес националните емблеми и да ни накарат да се замислим какъв е бил техният смисъл преди време.


В картините на Сандра неотменно присъства като най-заден визуален пласт човешкото око, пред което се събират всички останали елементи. Тя се е задълбочила в изследване на символиката, която цветът на човешкия ирис носи. Е, поне в разбиранията на западната култура, част от която е и наблюдаващата авторка. „В тази страна почти винаги очите на хората са много тъмни, но аз исках да изобразя окото и като слънце“, разказва художничката за работата със заглавие „Египет“. Все пак Слънцето заема централна част в древната митология на тяхната цивилизация, а и в непреходната реалност на земята на египтяните. Окото на Ню Йорк е светлосиньо – неемоционално и пресметливо. А това на Рио… няма такова око – ирисът е шарен като перата на папагал. Но и в това има логика, нали? Иначе бихте ли познали Рио, изобразен нетрадиционно чрез високите сгради, вместо с почти баналната статуя на Иисус и хълмовете около залива?


По-голямата част от местата, които е рисувала, авторката вече е посетила. Като повечето запалени пътешественици би се връщала отново на много от тях, а би искала да види и останалите, че и повече. Опознаването на света също е голяма страст. „След изложбата „Отражения “ бях гост в радиото и там ме питаха подобен въпрос. Тогава споделих, че бих искала да видя например Ню Йорк, но не очаквам да се случи скоро. На следващия ден получих покана!“  Тази история е добър пример защо е хубаво да изразяваме смело своите желания. Но това не означава, че за Сандра винаги е лесно да ги постига. Работи допълнително, за да може да пътува и да прави изложби.
По принцип се смята за бавно рисуващ художник. Заради работата най-често има време вечер, но и сякаш предпочита това време на денонощието. Опитва се да бъде постоянна, за да не забравят пръстите да държат четката и все пак настроенията оказват решаващо влияние върху създаването на всяка картина. Подготовката на тази изложба е продължила около шест месеца.


Всъщност всички в рода на Сандра са художници. Като малка не се е замисляла, че може да бъде различно или че рисуването е нещо особено. Не го е възприемала като нещо, което може да предопредели посоката на развитие на която и да е личност, а като даденост, която всеки има така или иначе. Представете си изненадата на детето, което открива в някакъв момент, че там навън има хора, които не рисуват често или просто не могат да рисуват. Бихте ли посещавали гимназия, а след това и академия, където да усъвършенствате миенето на зъби?
„Имах неблагоразумието да израстна твърде висока за балерина, така че…“  Да.

1859 | 02 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате