Художникът Виктор Паунов илюстрира 30х55

09 яну 2013

,

Една доста интересна изложба, която задължително трябва да бъде видяна, ще зарадва столичани през следващите две седмици. От 15 до 30 януари в галерия „Академия“, намираща се на улица „Шипка“ 1, ще бъдат представени творби на художника Виктор Паунов. Заглавието на ретроспективната изложба на илюстрации е „30х55” и представлява игра с думи, базирана на популярния хартиен формат 30х55, широко използван от художниците. Предстоящата експозиция визира 30-годишната професионална работа на автора в полето на илюстрацията и изкуството на книгата и в същото време отбелязва 55 години от рождението на самия Виктор Паунов.
Тези от вас, които решат да се отбият на „Шипка” 1, ще се потопят в поредица от творчески експерименти и осъществени проекти на художника на територията на илюстрацията: от детската и юношеската, през тази за възрастни, информативната, научната и научно-популярната.
„30х55” ще покаже богати изобразителни, технически и технологични подходи и възможности. С близо 300 произведения Виктор Паунов ще демонстрира универсалните си интереси в тази специфична област на изобразителните изкуства, оригиналния си графичен език и композиционно мислене и ще защити позицията си на преподавател в Националната художествена академия.

МАЛКО БИОГРАФИЧНИ ДАННИ

Виктор Паунов е много популярно име в сферата на изобразителните изкуства у нас. Роден е през 1957 г. в София. Първо завършва художествена гимназия в столицата, а след това учи и в Националната художествена академия специалност, „Илюстрация и оформление на книгата“ при проф. Христо Нейков и проф. Владислав Паскалев. След дипломирането си работи като художествен редактор в издателствата „Наука и изкуство“,  „Издателство на БАН“, „Петър Берон“, „Военно издателство“.
От 1994 г. е преподавател по илюстрация и графичен дизайн в катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия.
От 2004 г. е доцент, а от 2010 г. - професор. Заемал е длъжността заместник-декан на Факултета за изящни изкуства на Академията. В момента е заместник-ректор по учебната дейност, акредитацията и развитието на академичния състав.
В творческата му биография са записани и участия в Националните изложби на илюстрацията и изкуството на българската книга; в Международното Биенале на графиката във Варна; в Третото Международно Триенале на рисунката в Нюрнберг, Германия; във второто издание на Международната изложба „Изкуството днес“ в Будапеща, Унгария.
Негови илюстрации са показвани и на биеналетата в Братислава, Словакия; в Дьор, Унгария; в Ньойзидл ам Зее, Австрия; в Делауер, САЩ и мн. др. 
Виктор Паунов може да се похвали и с редица самостоятелни изложби. От 1984 г. насам пък си сътрудничи с безброй водещи издателства у нас. Реализирал е и проекти в областта на маркоиздаването. Разбира се, с работата си е спечелил и много на брой награди, сред които: Почетен диплом за принос към детската литература на Дом на детската книга с музей „Ангел Каралийчев“ и Министерството на образованието и науката за илюстрациите към книгата „Вдън прогледния мрак“; Специална награда за детска илюстрация на Националната агенция за защита на детето от Националната изложба на илюстрацията и изкуството на българската книга; Дипломи от конкурса за наградите „Хр. Г. Данов“ в Пловдив и мн. др. 

1928 | 09 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате