Вълшебните бижута на Вида Пиронкова

18 фев 2013

В един от най-романтичните месеци столичната галерия „Париж - Москва” представи една изложба, посветена на любовта, влюбените и страстта. Тези чувства не са само от хора за хора. Те са насочени към личността, професията, хобито, изкуството, живота и изкуството да обичаш красиво и красивото. Думите не са случайни, както и авторът. 

Вида Пиронкова не престава да ни изненадва. Този път ни е подготвила колекция от бижута. Вида е очарователната дама, генетично обременена от изящното. Има музикално образование и свири на пиано, но тя не само композира, а и пише кратки разкази, поезия. Наскоро издаде книга, посветена на приятелите си, вдъхновена от общуването си с тях чрез социалната мрежа. Експериментира в скулптурата, а ако приемем бижутата за малка пластика, можем да прибавим и това, и разбира се, живописта.

Тук е моментът да поясня какво имах предвид под "генетичната обремененост". Вида е дъщеря на Енчо Пиронков, прекрасен самобитен художник от така наречената „Пловдивска школа”. Но да се върна на Вида фон Пирон, както тя самата шеговито се е нарекла, и любовта. Тази любов я отвежда в Атина. Там реализира голяма част от своите артистични колекции бижута.

Тя обаче не може без любимата си София и се връща при всяка възможност, поднасяйки ни букет от приятни емоции. Този път нейният темперамент е приел формата на пръстени, колиета, обеци и гривни. Те са направени от сребро и ахат, халазия, аметист, морско око и други камъни. И тук авторката намира музика. Всъщност тя я намира навсякъде. За нея музиката е най-висшето изкуство със собствени вибрации, доближаващи божественото и в това се състои магията ѝ. 

Вижте тази изложба, заслужава си.

2413 | 18 фев 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате