Чудесата на България

24 фев 2013

     Една прекрасна възможност да видим някои (понеже е почти невъзможно всичките, те са толкова много!) от чудесата на нашата родина, събрани на едно място, при това в умален и много удобен за разглеждане вариант, ни предоставя фондация „Созопол“ в партньорство с Националната комисия на България за Юнеско, Асоциацията на докторантите в България и активната подкрепа на български музеи, институции и частни лица. „Културното наследство на България – минало, настояще, бъдеще“ се приютява в зала 3.3 на седмия етаж на Националния дворец на културата и предоставя разкошно изработени макети на най-различни български паметници на културата и изкуството – сгради, църкви, манастири, крепости, древни селища. Разпръснати из всички краища на България, техните оригинали ежегодно привличат и български, и чуждестранни туристи и оставят прекрасни впечатления у всеки, който ги е посетил. Докато чакаме да се постопли обаче, за да ги разглеждаме и ние на живо, можем да се насладим на умалените им копия, прецизно и майсторски изработени. Изложбата е посветена на 40-годишнината от приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на Световното културно и природно наследство. В картата на България има 9 обекта – 7 културни и 2 природни, които са включени в списъка на световното наследство под егидата на ЮНЕСКО.
     По пътя към изложбата ще ви посрещнат огромните художествени фотоси на уникални български природни обекти – скалноизсеченото светилище Харман Кая в Родопите, мегалитното светилище Кромлех до село Горни Главанак, природният резерват „Сребърна“ и тракийското светилище Белинташ в Родопите. Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, Рилският манастир, Боянската църква, праисторическото селище в местността Поляница край Търговище, Асеновата крепост и още други интересни места из малка България ви очакват в самата зала 3.3 на НДК. Макетите отразяват частица от културното ни наследство през различните епохи: Праисторическа, Тракийска, Антична, Средновековна, стигайки до началото на ХХ век. Разглеждането им е като своеобразна разходка из осемхилядната история на отминалите цивилизации по българските земи. Основната част на експозицията е посветена на Седемте български обекта в списъка на ЮНЕСКО – Тракийската гробница в Казанлък, Тракийската гробница в село Свещари, старият град Несебър, Мадарският конник, Скалните църкви край село Иваново, Рилският манастир и Боянската църква. Те се виждат на фотосите на стените. Самите макети пък са повече от удивителни. Някои от тях са правени години наред –макетът на Рилския манастир е отнел на създателя си цели 17 години и два месеца, много труд, упоритост и майсторство. Шедьовърът е направен изцяло от кибритени клечки – общо над шест милиона! Завършен през 2008 година, той е собственост на частно лице и предоставен благородно за каузата да се покаже българското наследство.

Макетът на храм-паметникът „Свети Александър Невски“ е най-старият макет на сграда в България. Неговият създател е руският архитект Александър Померанцев

Над 6 милиона кибритени клечки и 17 години усърдна работа са градивният материал на този макет


     Изложбата разполага и с интересни занимания за децата – страничната зала е отделена специално за детска работилница. Тук те могат сами да изработват макети на обекти от културното наследство, като така по един увлекателен и забавен начин научават подробности от историята на обекта и най-вече онези характеристики, които определят значимостта му като национална и световна културна ценност. От фондация „Созопол“ споделят вярата си, че именно това е подходът, с който съвсем ненатрапчиво младото поколение може да придобие усещане за културна принадлежност, да се научи да уважава корените си, да цени създаденото от предните поколения, да го пази за следващите и разбере стремежа на човека да остави отпечатък във времето. „Така приемствеността се превръща в естествена връзка между поколенията.“ смятат от фондацията. Те вярват още, че способността на една нация да съхранява културната си памет е мерило за мъдростта ѝ, а за мъдростта са необходими усилията на всички ни.
 

„Културното наследство на България“ е в зала 3.3 на НДК /основна сграда/ всеки делничен ден от 9 до 17 часа.

Галерия

2993 | 24 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате