“Абсент” и “Усещане за жена”

09 мар 2013

Какво е общото между "Абсента" и "Усещането за жена"?

И двете са силни, опияняващи и неустоими. Първото е малка столична галерия, второто - изложбата, която ни представя. В уютното помещение ни посреща галеристката Диана Стайкова, която с топла усмивка  предразполага гостите, дошли да се заредят с изключителните акварели на Ангелина Ангелова, Александър Телалим, Атанас Мацурев и Кирил Божков.

И четиримата автори използват един и същ материал, но подходът и изказът им е различен. Напоследък установих, че за мен не е толкова важен стилът, в който рисува един художник, нито изразните средства, а дали има какво да каже. Както ще разберете и от тази изложба, темите са вечни, акцентите са ежедневни и много близки, но чувствителността движи усещането по различен начин. Това прави интересно пресъздаването, особено ако има и талант.

Настоящата тема е жената. Нейната тайнственост. Тя е загадъчна и нежна. Работеща и женствена. В къщи, в състояние на покой, размисъл, щастлива и празнична, в моменти на интимност и себесъзерцание. Разцъфнала, когато е обичана, крехка, когато е наранена. В акварела има няколко похвати за построяването на образи, композиции и внушения. Използват се подложки, долно рисуване, мокро върху мокро, допълващи цветове, светло върху тъмно и ефектите за текстура. Всички те, под вещото нанасяне на художниците-вълшебници, оставят фигури, мотиви, интериори и екстериори, въвличащи ни в света на сензитивното. Акварелът е трудна и своенравна техника, която не търпи случайности и корекции.

Според Кирил Божков творецът трябва да бъде свободен и да не се обвързва само с една техника или стил. Той владее т.н. "мокро в мокро" при акварела, но експериментира с масло, акрил, темпера, неконвенционалните перформанси, видео арт, колажира, използва компютърни програми, фотография и всичко съвременно, което му се струва интересно.

 

За Атанас Мацурев материята е енергия и живот, съвършено различен във всеки един детайл и форма. Като се има предвид способността му да изстисква хиперреалистично наподобяване, се усеща, че набляга на някои елементи с повече внимание. Вероятно поради усещане за моментност. Негови картини са притежание на частни колекционери както в цяла Европа, Русия, така и в Америка.

Александър Телим също е добре познат на световната художествена сцена и, естествено, негови картини са в съответните колекции. Роден и израснал в Украйна, той е от така наречените бесарабски българи. Казвам "така наречени", защото за мен не е важно къде си роден, а какъв се чувстваш. За него е важна и предизвикателна именно онази безпощадност, която има само акварелът. Както сам казва, ако е хванал вярната посока, платното оживява и то е следствие от личното моментно състояние, което се появява като послание. Художникът използва опита си от витража и керамиката, което придава характерност и индивидуалност на творбите му.  

За Ангелина Ангелова акварелът е поезията в живописта. Той изразява по специфичен начин емоциите поради множеството начини на третирането му. А тя използва всичките. Нейни картини са оценени от меценати не само в нашата страна, но и в чужбина.

 

Можете да видите изложбата до 23 март в галерия „Абсент” на ул. "Цар Самуил" 37. Да поемете цвят, нежност и красота и, разбира се, да станете част от щастливите собственици на картини, които ще изпълнят ежедневието ви с финес и мекота, а за по прагматичните са дългосрочна положителна инвестиция.

1963 | 09 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате