Алтернативните галерии

16 окт 2012
Снимка: Манол Дончев

Срещам ги в подлеза – един от най-оживените в столицата, този между езерото Ариана и ул. „Иван Асен II”. Изглежда готвят изложба. Наоколо пък се разполагат камери и осветление. Явно тези младежи имат да кажат нещо. А смесената изложба на картини, снимки и графити ми харесва, та решавам да остана, да поснимам, да поговоря с хората. Да разбера кои са те.


Официално са сдружение АРТ ЕРИЯ (ART AREA). Добър избор на име. И двата смисъла им прилягат точно. От една страна, стараят се да вливат свежа кръв в градската среда – да разнообразяват, да облагородяват. А от друга страна, имат нужда от място за изява, от място за изкуство. Намират подлезите за възможно и подходящо решение на и двата въпроса. Надяват се да стартират и утвърдят нова тенденция - подобни градски пространства да се превърнат в едно приятно място благодарение на въображението и творческия потенциал – техния, както и този на всички артистични съмишленици, които открият в София.


По думите на Иво Божков, един от участниците, общинската забрана за лепене на плакати и обяви не трябва да засяга това, което е морално и естетически добро - същинското изкуство. Той и другите млади творци се надяват властта да подкрепи и подпомогне проект за превръщането на столичните подлези в своеобразни галерии. 


А в една паралелна вселена София е европейска столица на културата още през 2012 г.

Галерия

1104 | 16 окт 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате