Забравени художници в обща експозиция

30 авг 2013

До 30 август галерия „Академия“ (ул. „Шипка“ №1) в столицата е домакин на изложбата „Забравените художници на България“. В нея са представени произведения на 47 родни художници, работили от Освобождението до Втората световна война, за които обаче е известно много малко.

Експозицията показва творби, чиито създатели са имали своите върхове и идеи, но в крайна сметка остават непопулярни или пък творческите им биографии не са достатъчно ясни. Сред тях са Георги Канела, Лазар Биненбаум, Никола Попов, Христо Петров – Влаха, Младен Младенов, Благой Мавров, Христо Лозев, Ивана Ксенофонова, Живка Ангелова, Екатерина Бояджиева, Стоян Рангелов, Димо Хр. Сотиров и др.

Имената им са рядко срещани в художествените изложби, въпреки че мнозина от тях са били обещаващи таланти в студентските си години. Други пък работят като учители и остават на скромното поприще до края на живота си.

Идеята за събитието е на Александър Керезов, определящ себе си като събирач на художествени произведения, а не като колекционер. Именно платна от неговата лична колекция са включени в експозицията. С нея той цели да изпрати послание, свързано с издирването, изследването и опазването на творбите на забравените художници на България.

„Когато преди малко повече от десет години участвах в първия търг на художествени произведения, не съм и предполагал, че българското изобразително изкуство ще се превърне за мен в нещо повече от обикновен интерес. С течение на годините притежаваните от мен картини се увеличаваха, а с тях и желанието ми да знам и науча нещо повече за техните автори. Така неусетно интересът прерасна в страст и желание да се опитам да съхраня една малка частица от българската национална памет и култура”, споделя той.

„В настоящата изложба искам да ви срещна с някои от тях – „забравените“ художници. Представените произведения вероятно не са най-запомнящите се картини на тези художници, нито бележат поврат в техния житейски и творчески път. Те просто са частици история, достигнала до нас през годините”, допълва Керезов, канейки всички почитатели на родното изкуство да видят и разберат нещо повече за забравените художници на България.

1096 | 30 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате