Забележителна арт изложба на Кейт Мос

05 сеп 2013

Супермоделът Кейт Мос представи уникална колекция от произведения на изкуството с нейно участие, които ще бъдат продадени на търг от аукционна къща Christie’s. Очаква се приходите от търга да достигнат 1 милион паунда.

Макар да заяви, че е „леко смаяна“ от факта, че е избрана за обект на толкова голяма изложба, манекенката позира закачливо пред някои от най-известните си снимки. Нейна черно-бяла снимка от известната рекламна кампания за Келвин Клайн от 1993 г. се очаква да бъде продадена за 12 000 паунда.

„Тя беше много активна страна в целия процес. Сега Кейт може да види как снимки, които познава само като страници от списание, се превръщат в пълноценно произведение на изкуството“ заяви директорът на отдел „Снимки“ на Christie’s Филип Гарнър.

Колекцията включва 58 творби с Мос, за които са допринесли редица известни художници и фотографи. Сред тях са Ани Лейбовиц, Сайм Тейлър-Ууд и Марио Тестино. Сред централните творби в колекцията е и зелено-бяла скулптура в цял ръст на Алън Джоунс, която била създадена специално за търга. Очаква се тя да бъде продадена за между 120 000 и 180 000 паунда.

Изложбата, чийто куратор е колекционерът на картини Герт Елферинг, цели да отдаде почит на „изключителна съвременна муза“. „Творбите отдават почит на Кейт, голяма съвременна икона, както и на някои от най-великите художници и фотографи, работещи днес. Кейт е до голяма степен уникална. Нейната кариера е толкова дълга, че хората като нас, които я проследиха, смятат, че я познават. Видяхме развитието ѝ от леко тромава тийнейджърка до очарователна, зряла и елегантна жена. Тя притежава красиво лице, така че просто е невъзможно да ѝ направиш лоша снимка. Тя е вдъхновение за мнозина“, заяви Гарнър.

Това е първата изложба на аукционната къща, която е изградена около един човек и организаторите работили три години с художници за създаването на творбите. Търгът ще се състои в централата на Christie’s в Лондон на 25 септември.

 

/БГНЕС

877 | 05 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате