Творба на Рафаело в София

17 сеп 2013

Уникалната творба от младите години на Рафаело Санцио да Урбино "Св. Екатерина Александрийска" (1500 – 1503) е част от впечатляваща изложба, която беше открита в Националната художествена галерия.

Световноизвестната картина от младите години на твореца – "Св. Eкатерина Александрийска" (1500 – 1503), която се съхранява в Националната галерия на област Марке в Урбино, Италия, е част от триптих. На другото крило е изобразена Св. Мария-Магдалена. Вероятно по средата се е намирало, неизвестно с местонахождението си днес, изображение на Дева Мария с младенеца или на Светото семейство. Творбата е върната на италианската държава през 1990 г., след появяването ѝ на пазара на антики, вследствие на разпродажба на голямата флорентинска колекция на граф Алесандро Контини – Бонакоси. Освен нея, в изложбата са включени и десет гравюри по творби на Рафаело от XVIII и XIX век, предоставени от Академия "Рафаело" в Урбино.

Всички гости и жители на София ще могат да се насладят на оригинала на италианския творец от 17 до 24 септември, като на 17 септември, по случай Деня на София, входът ще е безплатен.

Изложбата се организира от Столична община, Регион Марке, община Урбино, Италианската търговска камара в България и Националната художествена галерия и е под патронажа на посланика на Италия в България – Марко Контичели.

"Картината на Рафаело е още един коз в подкрепа на нашия град и регион да бъде културна столица, да бъде част от календара на европейските културни събития и да сподели своя потенциал", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на откриването. Тя допълни, че се надява, че тази изложба ще даде тласък за кандидатурите на София и Урбино за Европейска столица на културата.

От своя страна, посланикът на Италия Марко Контичели отбеляза, че за първи път оригинал на един маестро на италианското Възраждане пристига в България. Изложбата показва, от една страна, ангажираността на Италия с това да донася култура в България и от друга страна, демонстрира големия потенциал на София в борбата ѝ за Европейска столица на културата, каза още той.

Специално за откриването днес дойде делегация от регион Марке и град Урбино, включваща проф. Пиетро Марколини, регионален съветник по въпросите на финансите и културата на регион Марке, и д-р Лоренца Моки Онори, регионален ръководител на Министерство за културните ценности и културната дейност.

Родният град на Рафаело и София, съвместно с Югозападен регион, са кандидати за Европейска столица на културата през 2019 г. През юни тази година беше подписан Меморандум за сътрудничество в областта на културата и изкуството между Столична община с Югозападния регион, регион Марке и Урбино, в който се предвижда осъществяването на изложби, концерти и съвместни събития, насърчаващи развитието на креативността и обмяната на идеи между творците и младите хора в двата региона. Кандидатурите на София и Югозападен регион и Урбино се подкрепят от известни творци, сред които Франко Неро и Андреа Бочели. Изложбата е първата, която италианските партньори организират в чест на празника на София и кандидатурата на градовете за 2019 г.

/БГНЕС

771 | 17 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате