„Невидимото“ от Алберт Стайков

20 сеп 2013
Снимка: Маги Благоева

До 22 септември от 10 до 17 часа в Музея за съвременно изкуство може да станете свидетели на нещо наистина неповторимо. На втория етаж на сградата, в неремонтираното пространство и атмосфера на катакомби и пълен строеж, е разположена уникалната по рода си мултисензорна изложба на фотографа Алберто Стайков.

Мултисензорна, защото включва както фотографии, така и текст към тях, скулптура и звук, които се вписват в тухленото пространство, сякаш винаги са били там.

Уникална, не защото е мултисензорна, а защото е създадена за хора, които виждат, и за незрящи. Веднага пояснявам. Авторът – Алберто Стайков, завършил Националната академия за театрално и филмово изкуство, специалност „Художествена и приложна фотография“, води специални курсове по сензорна фотография за хора с увредено или липсващо зрение.

Изложбата му, както сам я е нарекъл – „Невидимото“, е едно споделено пътуване за зрящи и незрящи.

Веднага ще се запитате „Е, как?“. Ето така: изложбата е разделена на две части – „Светла“ и „Тъмна“. В тях са разположени общо 25 произведения – фотографии, текст към всяка фотография, скулптури.

В „Светлата част“ ще се оправите някак – все пак там е светло. Но няма да успеете да вникнете във фотографиите без малко допълнителна помощ от някой незрящ, защото всички текстове към тях са написани на Брайлова азбука.

Фотографията и текстът са едно цяло и за да се разбере идеята, задължително трябва да чуете текста. В Музея за съвременно изкуство ще ви очакват незрящи хора, които да споделят с вас разглеждането на изложбата.

В „Светлата част“ вие ще им разказвате какво виждате на фотографиите, а те ще ви кажат какво пише към тях. Вие ще сте техните очи, като пояснявате какво съдържат снимките, а те ще ви прочетат текста, който е на Брайл, и след като заедно размислите и усвоите информацията, ще можете да продължите напред към следващата творба (това са съветите на автора).

Последната „творба“ от „Светлата част“ е едно огледало и текст към него. Заглавието на творбата е „Среща със себе си“. След огледалото преминавате към „Тъмната част“, в която пък зависите изцяло от незрящия човек – за вас това ще е нещо ново, шокиращо, трудно, а за него – ежедневие. Той ще ви помогне. Ще ви покаже неговия свят. Ще ви помогне да „видите“ невидимото, да разберете какво има там, в „Тъмната част“, но по друг начин – по неговия начин, чрез други сетива, чрез допир, чрез слух. Релефни творби и скулптури са част от „Тъмната зала“ на втория етаж на Музея за съвременно изкуство.

Побързайте, изложбата приключва в неделя.

1254 | 20 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате