Платна на Уорхол на търг

07 окт 2013

Две платна на знаменития американски художник Анди Уорхол ще бъдат представени на търг през ноември в Ню Йорк от аукционните къщи "Кристис" (Christie's) и "Сотбис" (Sotheby's).

Организаторите се надяват да спечелят от тях около 120 млн. долара.

Картината на Уорхол от 1963 г. "Катастрофата на сребърната кола", на която са изобразени последиците от сериозно пътно-транспортно произшествие, ще бъде предложена на търга на "Сотбис" на 13 ноември. Очаква се тя да бъде продадена за 60 млн. долара. Картината с дължина 2,4 метра и височина 4 метра се състои от две части. В ляната половина основателят на поп арта е сглобил колаж от 15 фотографии на кола, врязала се в дърво, а дясната половина е празна.

Втората творба на художника "Кока-кола" ще бъде изложена в "Кристис" на 12 ноември. Според изкуствоведите създаденото през 1962 г. черно-бяло изображение в човешки ръст на бутилка от популярната напитка е знаково за творчеството на Уорхол. Организаторите планират да продадат "Кока-кола" за 40 – 60 млн. долара.

Анди Уорхол (с истинското име Андрей Вархол) е роден през 1928 г. в Питсбърг и умира през 1987 година. Ценовият рекорд на творчеството му е картината "Катастрофата на зелената кола", продадена в Ню Йорк през 2007 г. за 71.7 млн. долара. За популярността му говори и паметникът в негова чест в Ню Йорк.

/БГНЕС

643 | 07 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате