Шедьовър на Бейкън на търг

11 окт 2013

Картина на Френсис Бейкън на неговия приятел и също художник Лусиан Фройд се очаква да бъде продадена за най-малко 85 милиона долара, когато бъде предложена на търг за първи път в Ню Йорк идния месец.

Триптихът "Три изследвания на Лусиан Фройд" от 1969 г. е смятан за един от най-големите шедьоври на Бейкън. Той ще бъде показан за първи път във Великобритания от аукционна къща "Кристис" от 13 до 18 октомври. По-малък подготвителен триптих на Фройд беше продаден за 23 милиона паунда през 2011 г.

Френсис Аутред, директор на отдел "Поствоенно и съвременно изкуство" в аукционна къща "Кристис", заяви, че "Три изследвания на Лусиан Фройд", завършен четири години по-късно, е "истински шедьовър и еднa от най-прекрасните картини, предлагани на търг през настоящото поколение". "Това е неоспорима икона на изкуството през 20-ти век и картина, която Бейкън пазел като една от любимите си", допълни той.

Бейкън и Фройд се запознали през 1945 г. и станали близки приятели, като често си правели взаимни портрети. Но през 70-те години на миналия век отношенията им охладнели. Бейкън нарисувал "Три изследвания на Лусиан Фройд" през 1969 г. в Кралския колеж по изкуствата в Лондон, след като студиото му било разрушено при пожар.

Триптихът е "изключително произведение на изобразителното изкуство" и единият от само двата съществуващи пълни триптиха на Фройд. Другият, нарисуван през 1966 г., е видян за последно през 1992 г., но "никой не знае къде е той в момента", заяви Аутред. 

757 | 11 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате