Непознатата японската страст – кири-е

19 окт 2013

Японците са известни със своя стремеж към изящното, красивото, финото и чувствено творене, което едновременно с това е и изпълнено със смисъл и съдържание. Кири-е е именно отражение на този стремеж. 

Що е то?

 Кири-е представлява уникално японско изкуство за създаване на картини от ръчно рязана хартия. Буквално „кири-е“ означава „изрязани картини“ – „кири“ на японски означава „режа“, а „е“ – картина. То е малко популярно извън Япония и се е запазило като майсторство на определен тесен кръг от хора. 

Началото

Кири-е води своето начало от катагами – това са щампи, които са били създавани и използвани за декорация на платовете за кимона. Японците са създали най-различни легенди за възникването на изкуството, като най-пленителна е тази за стария японец в парка, който гледал как падат листата през есента. Няколко листенца били изрязани от насекомите и, вдъхновен от тях, той се прибрал вкъщи, взел лист хартия, нарисувал нещо, изрязал го и така се появил първият шаблон за кимоно.

Всъщност японците не крият, че това занимание е внесено от Китай, но чрез интеракцията си с японската култура, вниманието към детайла и стремежа за съвършенство, то се превръща в едно изящно творене и скоро става типично японско изкуство. Стотици години е било използвано основно за правене на шаблони за декориране на кимона. Интересен факт, демонстриращ важността на кири-е е, че търговците на такива шаблони били единствените мъже, заедно със самураите, които не плащали за ескортиране по главния път Токио – Киото. 

Изкуство – медитация

Интересното за кири-е е, че за създаването на такава творба не са достатъчни само ножче и листове хартия. Разбира се, на първо място трябва желание, а след това – и воля, и търпение, защото изрязването на хартия отнема много време, а красивото изображение се получава и зависи именно от майсторското изрязване на хартията с нож. Трябва и определено усещане и интуитивност, определено състояние на ума, или както японците го наричат – медитативно състояние. Те описват кири-е като медитация в движение. Защото, когато започнеш съсредоточено да изрязваш с цялото си внимание и концентрация, насочени в това действие, влизаш в такова медитативно състояние. Затова и днес в Япония има изключително малко хора, които го практикуват – макар че то присъства в часовете на учениците по трудово обучение, там е засегнато набързо, бегло и повърхностно и реално само общо около 1000 души в цялата страна се занимават наистина с кири-е. Майсторското практикуване на изкуството се е превърнало в затворена среда, до която трудно се допускат нови хора за обучение. 

Предназначение

Кири-е продължава да се създава, защото приложенията му растат непрекъснато. Докато преди време с него японците украсявали само кимоната си, днес те декорират по този начин и домовете си. Големи картини кири-е красят стените на японските домове. Заедно с това вече започват да се измислят и други негови приложения, доста по-практични и полезни – най-разпространеното в момента е използването им за разделители на книги. 

Кири-е в България

Това е и добрата новина за нас. В момента за 24-ти път в България текат дните на Японската култура. В България ще бъдат изложени кири-е творби в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР. Откриването е на 17 октомври от 18 часа, а изложбата ще продължи до 21 октомври. По-хубавото е, че през уикенда в страната ще се проведат уъркшопи по уникалното изкуство, водени от единствената жена, която не е японка, но го владее – Рина Пападопулу-Узунова, която живее и работи в Полша, но нейните кири-е творби се радват на международно внимание и успех – били са представяни в Италия и във Франция. Тя е българка, живяла в Япония и усвоила до съвършенство непознатото японско изкуство. И ни дава възможност и ние да се докоснем до него.

 

Снимки: mochime.com, massamisato

4791 | 19 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате