Изложба на Бъни Йегър в България

20 окт 2013
Снимка: Манол Дончев

Бъни Йегър е считана за доайен на така наречената pin-up фотография и първата жена, снимала за списание Playboy. Това е втората изложба на американската фотографка, изобщо пристигала в Европа. Тук тя бе представена от агента си.


Авторката, родена с името Линеа Елеанор Йегър, е вече на 83 години. Става известна в средата на миналия век, първоначално като модел в Маями, щата Флорида. По-късно се отличава и като фотограф със собствена концепция за свободата и красотата на жената. Започва да снима самата себе си, но впоследствие развива уменията си и открива други талантливи модели, някои от които добиват популярност благодарение на нея. Сред тях са популярните по-късно Бети Пейдж и Урсула Андрес, партнирала на Шон Конъри във филма за Джеймс Бонд „Доктор Но” (1962). Фотосесията към въпросния филм е дело на Бъни. Тя остава успешен фотограф и работи по много поръчки за pin-up снимки.

Изложбата в София е открита от 14-ти до 25-ти октомври във Vivacom Art Hall (в сградата на бившата Телефонна палата).

Включва петдесетина снимки в голям размер, голяма част от тях – автопортрети и кадри от нейното сътрудничество с Бети Пейдж (за която през 2005 г. излиза биографичен филм, в който ролята на Бъни е изиграна от Сара Полсън). За Бети тя се шегува: „... И щях да я снимам вечно, ако беше останала. Но тя напусна града внезапно и не можах да я открия. Замина за Kалифорния и чух, че щяла да става монахиня в манастир.”

1460 | 20 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате