„Микеланджело на тиквите“ с нова изложба за Хелоуин

24 окт 2013

Светилото на високохудожествените тикви за празника „Вси Светии“ – Рей Вилафейн, подготвя нова суперизложба в нюйоркската ботаническа градина. Откриването ѝ ще съвпадне точно с празника на мъртвите Хелоуин на 31 октомври. 
Преди година Вилафейн създаде първата си подобна експозиция и смая нюйоркчани с изкуството си. Тогава той представи мащабна скулптурна композиция със зомбита в естествен размер, както и десетки герои от филми на ужасите. За някои от творбите си той използва тикви, тежащи половин тон.

Вилафейн е един от най-успешните американски скулптури в момента. Освен с тикви работи с пясък и восък. Обикаля целогодишно страната, където демонстрира на живо как изработва творбите си. До края на годината е поканен да изнесе семинари в 6 университета по източното крайбрежие на Щатите.

44-годишният Вилафейн твори в Аризона. През 1991 година завършва Училището по визуални изкуства в Ню Йорк. Няколко години след това е учител по рисуване. Чак през 2004 година започва да прави от време на време скулптури от восък и лепило. Смайващото е, че съпругата му го поощрява да прави точно това, а не да „си гледа работата със заплатата”.

Първата скулптура на Рей от тиква е за празника Вси Светии през 2004 година. Смайва всички с майсторството си, като изобразява Върколака от филма X-men на „Марвел“. И вече го наричат „Микеланджело на тиквите“.

През 2007 година руският храм „Василий Блажени“ в Москва го кани да направи от пясък няколко световноизвестни скулптури. И Вилафейн спечелва дори консервативните руснаци с изкуството си.

Сега е безспорна звезда – творбите му се купуват за десетки хиляди долари. Отделно издава луксозни каталози с тиквените и пясъчните си произведения.

2022 | 24 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате