Какви филми да гледаме по Коледа?

24 дек 2012
Снимка: sxc.hu

Някой беше казал, че Коледа е онова време от годината, когато хората купуват тазгодишните подаръци с парите, които имат да взимат през следващата година. За много от нас това е точно така. Независимо от факта, че коледните и новогодишни празници драстично изпразват джобовете ни, именно тогава отваряме сърцата си и настоятелно изискваме от себе си и околните широки усмивки и добро настроение.

Това са няколко филма, които със сигурност ще накарат вас, семейството ви и приятелите ви да се посмеете по празниците. Разбира се, изборът на филми е въпрос на личен вкус, но тук ще споменем някои от тези, с които няма как да сгрешите. И не, няма да видите никъде в списъка „Сам в къщи” –  по обясними причини...

1. „Коледната песен на мъпетите“/„The Muppet Christmas Carol” (1992 г.)

Адаптация на безсмъртното произведение на Чарлс Дикенс, филмът е абсолютно задължителен за това време на годината. Фантастичното чувство за хумор е подходящо не само за деца, но и за порасналите им родители. Майкъл Кейн, в ролята на Скрудж, отново напомня защо британските актьори са едни от най-добрите в света.

2. „Елф”/„Elf”(2003 г.)

Чудесна комедия на ситуациите, в която виждаме Уил Ферел в ролята на доста едричък елф, отгледан от елфи на Северния полюс. След поредица от събития, той тръгва да търси истината за себе си. Няма смисъл да разказвам филма, само ще отбележа, че това е една от най-добрите роли на големия комик.

3. „Полярен експрес”/„The Polar Express” (2004 г.)

Очевидната слабост на режисьора Робърт Земекис към коледния дух е великолепно представена в този филм. Надхвърляйки себе си, режисьорът адаптира едноименната детска книга на Крис Ван Олсбъг по възможно най-пищния и „коледен” начин. Актьорът Том Ханкс играе голяма част от ролите. Това е и първият филм, използвал подобна технология за анимация. Истинска приказка и наслада за окото и душата!

4. „Арестувани в Парадайз”/„Trapped in Paradise” (1994 г.)

Ако искате да се посмеете от сърце с чаша вино в ръка, пуснете си тази комедия. Никълъс Кейдж, Джон Ловиц и Дана Карви ще ви осигурят час и половина безгрижен смях и със сигурност ще ви докажат, че не сте най-големият карък на света.

5. „Животът е прекрасен”/„It's A Wonderful Life” (1946 г.)

Абсолютна класика, това е филм за ценители. Джеймс Стюарт и Дона Рийд, под вещата режисура на Франк Капра, разказват фантастична коледна история по един чудесен начин. Вълнуващо е, пригответе си носни кърпички, преди да седнете пред екрана!

6. „Лошият Дядо Коледа”/„Bad Santa” (2003 г.)

Били Боб Торнтън и думата „лош”  някак си вървят ръка за ръка. Особено в тази страхотна коледна комедия, в която едно 8-годишно момче ще покаже на изпечените престъпници истинския смисъл на празника Коледа. Чудесни история, актьорска игра и режисьорска работа! Препоръчвам ви да сложите децата да спят, преди да го пуснете. Има няколко недетски сцени.

7. „Наистина любов”/„Love Actually” (2003 г.)

Романтична коледна комедия, написана и режисирана от Ричард Къртис. Рядко човек може да срещне подобен актьорски състав. Хю Грант, Лиъм Нийсън, Кийра Найтли, Ема Томпсън, Колин Фърт, Мартин Фрийман, Роуан Аткинсън и още куп от най-добрите актьори в света разказват вълнуващо историите на героите си, като, разбира се, става въпрос за любов. Много любов. Филмът е повече от добър, така че няма да съжалявате!

8. „Чудо на 34-та улица”/„Miracle On 34th Street” (1994 г.)

Красива история за едно малко момиченце, вярата му в дядо Коледа, сбъднатите мечти и „още нещо” (както се казва в една „златна” българска комедия)... Ако още не сте готови с приготовленията за масата, а децата ви се пречкат – това е филмът, който трябва да им пуснете.

9.  „Умирай трудно”/„Die Hard” (1988 г.)

Ако пък мъжът ви ви се пречка и постоянно пита кога ще е готова вечерята, пуснете му този класически коледен екшън. Всички сме го гледали, но защо да не си го припомним? Брус Уилис ще спаси добрите и ще накаже лошите, докато вие спокойно си вършите работата.

Весели празници и не забравяйте – нека поне веднъж в годината да се поотпуснем и нека усмивката не слиза от лицата ни!

2493 | 24 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате