“Недадените” по БНТ1 разказва за българските евреи

14 мар 2013
Снимка: Артишок

БНТ залага на нов сериал в програмата си през този телевизионен сезон и предварителните очаквания са, че по нищо няма да отстъпи на хитовата сага "Под прикритие". Новата лента “Недадените” ще направи своята премира в ефир на 21 март, четвъртък, от 21:00 часа. Мащабната историческа драма ще разкаже за спасяването на 48 000 български евреи  между 1940 –1945 г. През март 2013 година се навършват 70 години от героичното дело на българите, които отказват да бъдат съучастници в извършването на геноцид над част от техните съотечественици. Създателите на сериала обещават събитията в него да са хронологически, фактологически и исторически достоверни.

Екипът, заставащ зад “Недадените”, е начело с Мирослав Боршош. Той е един от най-влиятелните продуцент в българския театър и е работил с най-известните български актьори, както се вижда и от актьорския състав на новия му проект. Сценарият е поверен на Емил Бонев, а режисурата – на Вито Бонев и Иван Митов. Музикалното оформление на продукцията е дело на Стефан Вълдобрев. Композиторът работи върху музиката и на успешния български филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Операторите Мартин Балкански и Димитър Неделчев, както и художник-сценографите Елена Иванова и Борислав Михайловски ще се нагърбят с визуалната част от проекта “Недадените”.

Актьорският състав на "Недадените" е наистина впечатляващ, а в главните роли освен добре познати лица, ще видим и нови актьори. Безспорно една от звездите на продукцията е Мариус Куркински. Той ще влезе в ролята на Арон Бехар, герой с богата душевност и драматична съдба. Страхотният комедиен и драматичен актьор Камен Донев ще се преваплъти в друг еврейски персонаж – Равин Нисим. Донев дори се записва на уроци по иврит за по-голяма достоверност на актьорската си игра.

Цар Борис III и съпругата му Царица Йоанна са два от ключовите персонажи в "Недадените". Мъжката роля ще бъде изиграна от популярния телевизионен и театрален актьор Пенко Господинов, а в образа на Йоанна ще видим Анастасия Лютова. Интересна е ролята на Владимир Пенев, който изпълнява култовата роля на агент Попов в хита на БНТ "Под Прикритие". Пенев ще изиграе образа на Митрополит Кирил, който се опълчва срещу властите, за да спаси подготвените за депортиране в лагерите на смъртта евреи.

Младата актриса с огромен театрален опит Лидия Инджова ще се преваплъти в секретарката на комисаря по еврейските въпроси Александър Белев – Лиляна Паница. Паница изиграва ключова роля в спасяването на на българските евреи, но за личността ѝ знаем малко. Противоречивата роля на комисаря е поверена на Димитър Баненкин. Друга спорна фигура – тази на министър-председателя в 57-то и 58-то правителство Богдан Филов, ще бъде пресъздадена от Марин Янев.

Едно от главните действащи лица е Жак, млад мъж от еврейски произход. В неговата роля ще влезе Димитър Живков. Той ще си партнира с обещаващата актриса Гергана Плетньова, която ще изиграе образа на любовта на живота на Жак - Сара. "Недадените" разказва и преплита историите и на другите герои в сагата, в чиито роли ще видим още Явор Бахаров, Стоян Радев, Виктория Колева, Ирини Жамбонас, Десислава Касабова, Минна Гугенхайм, Стефан Додуров, Кирил Бояджиев, Христо Пъдев, Стефан Вълдобрев, Марин Янев, Робърт Янакиев, Вельо Горанов и много други.

Продуктът на продуцентска къща "Артишок" беше селектиран чрез конкурс на Националната телевизия за нови игрални филмови проекти. “Недадените” тогава не получи най-много точки от журито в категория „Сериен филм на историческа тема – по литературно произведение или въз основа на оригинален сценарий”, но впоследствие е избран за един от приоритетните проекти за телевизията и беше одобрен за реализиране. Другите сериали, с които БНТ ще зарадва българските зрители през 2013 г. са младежкият сериал "Ескейп" на Братя Чучкови и медийната крими сага „Четвърта власт” на Димитър Коцев - Шошо.

По данни на "Артишок" телевизии в Израел, Франция, Унгария и Полша са проявили желание да закупят правата за излъчването на сериала и преговорите вече са започнали.

3643 | 14 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате