Бенедикт Къмбърбач – англичанинът, който завладя сърцата ни

20 май 2013

Островът традиционно ни снабдява с най-добрите актьори, познати на човечеството, но напоследък това се превърна в правило. Бенедикт Къмбърбач не се шегува!

Едно е сигурно – Бенедикт Къмбърбач не е просто поредната звезда, а едно наистина рядко явление в актьорските редици. Присъствието му на екрана и на сцената е завладяващо. Има нещо в излъчването и играта му, което напомня на най-големите имена от миналото.

Зад гърба си има много номинации и спечелени награди, но едно е повече от ясно – това е само началото.

За ролята му на Шерлок Холмс в „Sherlock” на ВВС критиката масово твърди, че това е най-добрия Холмс, който някога се е появявал на екран. Очевидно същото твърдят както зрителите, така и хората, които раздават най-престижните награди. Във великолепния „Tinker Tailor Soldier Spy”, редом с величия като Гари Олдман, Джон Хърт и Колин Фърт, Къмбърбач показа не само, че в подобна компания е на мястото си, но и че владее актьорската професия виртуозно. Филмът бе номиниран и обра всевъзможни награди в много категории. В сериала „Parade's End” акторът отново демонстрира безупречна игра и изгради образа на Кристофър Тиджънс повече от запомнящо се. Наградите отново не закъсняха.

Списъкът с отличия е безкраен и ще се увеличава, но си заслужава да се насладите и на филми като „Wreckers”, „War Horse”, „Third Star”, „Atonement”, „Hawking”, невероятния „Stuart: A Life Backwards” и др. Предстои да го видим  в „Star Trek Into Darkness”, „Twelve Years a Slave”, редом с Брад Пит и Майкъл Фасбендер, „August: Osage County” с Мерил Стрийп и Джулия Робъртс, „The Fifth Estate” в ролята на скандалния Джулиан Асанж и др. Каквото и да изиграе, Бенедикт Къмбърбач определено ще бъде в центъра на вниманието.

Великолепната му игра в постановката на Дани Бойл „Франкенщайн” в Кралския национален театър в Лондон вдигна летвата за актьорското съсловие на неудобна височина. Независимо че с партньора му Джони Лий Милър сменят ролите си всяка вечер – редуват се като Виктор Франкенщайн и творението му, сценичното присъствие на Бенедикт е повече от впечатляващо. Та Бойл режисира Нейно Величество кралицата на Обединеното кралство Великобритания за откриването на Олимпийските игри – какво да кажем за чудовищно талантливия Бенедикт? Да, безспорно комбинацията между режисьор от калибъра на Бойл и актьор като Къмбърбач е взривоопасна и гарантира фантастично изживяване за зрителя. И тук признанието дойде светкавично – награда „Оливие” за най-добър актьор, заедно с Джони Лий Милър.

Дълбокият му, изразителен глас може да чуете в аудиокниги и радиопиеси. Ако си падате по Джон Кийтс, Самюъл Тейлър Колридж или Шекспир, чуйте прочита му на някои от красивите произведения на тези автори.

Бенедикт Къмбърбач е роден на 19 юли 1976 г. в Лондон. Родителите му са актьори. Завършва със стипендия за изкуства небезизвестното училище „Хароу” (или както сам го нарича на шега „Хогуортс”). Това е училище за момчета, открито през 1572 г., където все още ревностно се спазват всички традиции – от униформения външен  вид до изключително сериозната учебна програма. Явно има защо. Там играе в много театрални постановки, но особено силно е повлиян от големия драматург Сър Теренс Ратиган. Завършва университета в Манчестър, а след това Лондонската академия за музика и драматично изкуство.

По време на снимките на телевизионния сериал „To The Ends Of The Earth” в Южна Африка Къмбърбач и двама негови колеги претърпяват неприятен инцидент. Няколко въоръжени мъже нападат колата им, завличат ги в храстите, завързват ги и ги претърсват. Карат ги да събуят обувките си. Поставят ги на колене, в поза за екзекуция, и покриват главите им с одеало. Държат ги така дълго време, като неочаквано през нощта ги освобождават. Бенедикт и колегите му намират спасение в крайпътно магазинче. Все още носи белег от въжето на едната си ръка. Разказва, че след като се е събудил свободен на следващата сутрин и е усетил слънцето по лицето си, се е разплакал от щастие.

Обича мотора си, приятелите си, пази личното си пространство далеч от хорските очи и по време на интервюта се държи като истински джентълмен, какъвто очевидно е. Майка му и сестра му твърдят, че приликата в характерите между Бенедикт и Шерлок е наистина голяма. Е, да му мисли бъдещата госпожа Къмбърбач. Музикалните му предпочитания включват имена като Ролинг Стоунс, Дебюси, Дейвид Бауи, Вагнер, Рейдиохед, Стиви Уондър, Бьорк. Не си пада по социални мрежи като Фейсбук или Туитър, поради което няма регистрации на такива места и не възнамерява да има. Посланик на благотворителната организация на принц Чарлз за подпомагане на деца в неравностойно положение, Бенедикт е активен в редица събития, свързани с подобна дейност.

И така, очакваме с нетърпение следващите роли на безупречно талантливия Бенедикт Къмбърбач.

3024 | 20 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате