Големите фамилии в Холивуд. Част 1

22 юли 2013
Снимка: sxc.hu

      Семейните традиции напоследък се ценят все по-малко. Рядкост е професионалните успехи и занаят да се предават на поколенията. В меката на киното – Холивуд обаче, има няколко примера, в които децата наследяват таланта на родителите си и тръгват по техните стъпки в артистичните среди. Тук накратко ще се запознаем с някои от най-известните и успешни фамилии в киносредите.

СЕМЕЙСТВО КОПОЛА

        Франсис Форд Копола е глава на може би най-влиятелния клан в Холивуд. Цялото семейство е едно от най- често номинираните за филмови награди в целия свят.

         Всичко започва през  1975 г., когато на церемония по връчването на „Оскар”-ите приз получават както бащата – композитора Кармин Копола за музиката му към „Кръстникът 2”, така и синът – Франсис, за режисурата на същия филм. Само с номинация за ролите си в „Кръстникът 2” и „Роки” остава сестрата на режисьора – Талия.

         В трилогията „Кръстникът” се появява и дъщерята на Франсис Форд Копола – София, която обаче бързо разбира, че призванието ѝ не е пред, а зад камерата. Освен като режисьор (дебютира с The Virgin Suicides през 1999 г. , който ѝ носи редица награди, а Lost In Translation от 2003 г. я прави първата жена – американка, номинирана за „Оскар” за режисура) тя се изявява и като дизайнер и сценарист. Брат ѝ Роман също е режисьор. През  1987 г. семейство Копола губят един от най-скъпите си членове – Джан-Карло, при нелеп нещастен случай. Франсис и до днес отказва да говори за инцидента, отнел сина му.

        Малко известен е фактът, че Никълъс Кейдж е племенник на големия режисьор. Той иска да стане актьор без подкрепата на прочутата фамилия и сменя името си от Копола на Кейдж. По семейна традиция и той печели „Оскар” през 1995 г. за ролята си в Leaving Las Vegas.

БРАТЯТА БОЛДУИН

         Може би най-популярните четирима братя в Холивуд, поели успешно по актьорския път. Най-големият и най-известен е Алек Болдуин, който дебютира на сцената през 1979 г. и дълги години участва в театрални постановки на Бродуей. Сред по-известните му филми са Beetlejuice (1988), Working Girl (1988), Glengarry Glen Ross (1992), Malice (1993), Pearl Harbor (2001), The Departed (2006).

        Уилям Болдуин е познат у нас от сериала „Мръсни секси пари”. Преди да стане актьор е бил модел, а заедно с брат си Стивън дефилират и за Келвин Клайн.

       Най-малкият брат – Даниел, е по-популярен със скандалите, в които се забърква, отколкото с филмите си.

НЕПОКОРНИТЕ ФОНДА

        Роден в щата Небраска през 1905 г. покойният Хенри Фонда се мести в Ел Ей, едва навършил 20 години. Дебютира с роли на Бродуей, които му отварят вратите към Холивуд. През 1982 г. печели „Оскар” за най- добър актьор в On Golden Pond.

        Двете му деца – Питър и Джейн, също поемат по стъпките на баща си. Джейн е вироглава и властна, което се отразява както на филмовата ѝ кариера, така и на личния ѝ живот. Тя е първата американска актриса, снимала се гола във филм. Скандалният „Хоровод” от 1964 г. е режисиран от нейния любовник, а по-късно и съпруг Роже Вадим.

        В края на 60-те години участва активно в движението срещу войната във Виетнам. През 70-те печели „Оскар” за ролите си в Klute (1972) и в Coming Home (1978). Автор е на няколко книги, както и на филм в защита правата на жените в Нигерия.

       Най-млада от голямото семейство Фонда е Бриджит – дъщеря на актьора и режисьора Питър Фонда. Дебютира в киното в края на 80-те години. Сред по-известните ѝ филми са Singles (1992), Point Of No Return (1993), City Hall (1995) и Jackie Brown (1997).

ХИПИТАТА ФИНИКС

       Хоакин, Ривър, Рейн, Съмър и Либърти са родени в семейството на мисионери от религиозната група „Деца на Бога” и поради тази причина често се местели из Централна и Южна Америка. През 1978 г. фамилията излиза от сектата, заселва се в Лос Анжелис и приема името Финикс в знак на възраждане от предишния живот. Родителите насърчават децата си да се снимат в реклами и телевизионни сериали. Така започва кариерата на най-големия от братята – Ривър, който през 1989 г. участва в Indiana Jones and the Last Crusade на Стивън Спилбърг. Получава номинация за „Оскар” за изпълнението си в Running On Empty на Сидни Лъмет, а за ролята си в My Private Idaho на Гюс ван Сант получава награда на Кинофестивала във Венеция през 1991 г.

      През 1993 г. Ривър умира от свръхдоза наркотици в ръцете на брат си Хоакин. Въпреки чувството за вина, след кратка почивка Хоакин продължава кариерата си. През 1995 г. участва в To Die For на Гюс ван Сант и се превръща в любимец на критиците. Сред най-известните му филми са U-Turn (1997) на Оливър Стоун, 8mm (1998) на Джоуел Шумахер, Gladiator (2000) на Ридли Скот, The Yards (2000) на Джеймс Грей, Quills на Филип Кауфман, както и хитовете на М. Найт Шиамалан Signs (2002) и The Village (2004).

      Нежната част от семейството също е в светлината на прожекторите – Рейн и Либърти се занимават с музика, а Съмър е активен природозащитник и поддръжник на вегетарианството.

      В следващата част очаквайте още интересни подробности за едни от най-големите и популярни кланове в киното.

2157 | 22 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате