От гаража до империята „Стив Джобс: Изгубеното интервю”

20 окт 2012

Стив Джобс няма нужда от представяне. Той е този, благодарение на когото днес, с помощта на компютъра си в къщи,  можем да правим какво ли не.

Той е този, който сложи в джобовете ни Ай Под и постави музиката на едно кликване разстояние. Той създаде Ай Фоун и Ай Пад. Той е този, който се пребори за сбъдването на най-смелите си мечти, което подсети хората да мечтаят с мишка в ръка у дома.

Той е този, който направи революция в мисленето на човечеството. Даде ни едно от най-великите изобретения в историята на homo sapiens, което ни научи да мислим по абсолютно нов начин.

Целият филм е едно интервю със Стив Джобс, заснето през 1995 г. от Боб Кринджли за поредицата „Триумфът на зубрачите”.
След излъчване на малка част от него, цялото интервю изчезва при едно транспортиране. Съвсем наскоро обаче, след смъртта на Джобс, режисьорът на поредицата намира копие от интервюто в гаража си. Следват няколко прожекции в киносалони, но без изгледи да бъде издадено в друг формат. 

Така се ражда „Стив Джобс: изгубеното интервю” – документ за неподправения чар, артистичност и амбиции на един гений.

 

http://www.techradar.com

Независимо с какво се занимавате, това е филм, който е добре да гледате.

Освен увлекателния разказ за създаването на първия „Апъл” и основаването на едноименната компания, създаването на „Макинтош” – първият модерен компютър,  мишката, графичния интерфейс, офисната мрежа, предпечата и др., тук разбираме едно от най-важните неща за човека Стив Джобс – неговата философия. 

Философията, която Джобс прилага по време на създаването на различни продукти, е тясно свързана със свободните изкуства (лат.: artes liberals) . Той разглежда важността и ефекта от прилагането на принципите на свободните изкуства при създаването на един продукт. С нескрита гордост разказва за екипите си, съставени от поети, художници, музиканти, историци, зоолози  и др., хора на изкуството, които същевременно са и най-добрите компютърни учени в света. Това обяснява и революционните идеи, несравнимия дизайн и пълния реверанс към Негово Величество Поребителя.
Джобс поставя добрият вкус в основата на пътя към едно по-добро общество. Общество, в което хората имат висока самооценка и очакват най-доброто за и от себе си и околните.

Филмът е портрет на Стив Джобс с нумизматична стойност, който разкрива основните правила за успех на едно начинание.

Дали ще отваряте фризьорски салон или смятате да конструирате космическа станция, няма значение. Важното е едно - бъдете най-добри в това, което правите! Бъдете първи!

снимка: http://www.dailymail.co.uk

„Стив Джобс: Изгубеното интервю” ще е представен като част от програмата на София Индипендънт Филм Фестивал в София, на 28.10. в Люмиер от 18:15 часа; на 01.11. в Euro Cinema от 20:15 часа и на 03.11. в Дома на киното от 21:00 часа.

2655 | 20 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате