Любопитно за сериала „Далас“

01 авг 2013

Двадесет и една години по-късно сериалът „Далас“ направи триумфалното си завръщане на малкия екран. Някогашните любимци Сю Елън, Боби и Джей Ар отново оживяха пред очите на зрителите и сагата Юинг бе продължена, само че в нова и по-модерна версия.

История

Създателите на хитовата тв сага „Далас“ едва ли са си представяли какъв мащабен успех ще донесе съвместната им работа. Първоначално сериалът е бил замислен като драма в пет части без опция за продължение. Пилотният епизод е излъчен по американската телевизия на паметната дата 2 април 1978 г. Сериите се представят в продължение на пет поредни съботни вечери. С всяка следваща серия рейтингът на сериала не спира да расте и влиза в топ 10 на най-гледаните предавания в седмицата. Ентусиазирани от големия зрителски интерес от телевизия CBS изразяват готовност да отпуснат бюджет за заснемане на още тринадесет сезона (общо 14). Успехът на новите епизоди е главозамайващ, а зрителската аудитория не спира да се разраства. И така „Далас“ продължава да се излъчва до май 1991 г. Тогава сериите вече наброяват 356. През 1995 и 1997 г. екипът, оглавяван от актьорите Патрик Дъфи, Линда Грей и Лари Хагман, се събира отново в ранчо „Саутфорк“ за снимките на два пълнометражни филма. Единият е със заглавие „Джей Ар се завръща“ и излиза през 1996 г., а другият – „Войната на семейство Юинг“ (1998).

Любопитни факти

 •  Джей Ар е аморален петролен барон. За него сценаристите не са предвиждали да заема централно място в сюжета. Плановете им за цялостния сюжет са се простирали до връзката на Боби и Памела. Тъй като образът на Джей Ар е достатъчно колоритен и става много популярен сред зрителите, продуцентите го правят главен герой.
 •  Сериалът е преведен на 67 езика и излъчен в над 90 страни. И до днес се счита за телевизионен феномен.
 •  Епизодът Who Done It?, излъчен през 1980 г., разкрива кой застрелва Джей Ар. Гледан е от над 360 милиона зрители от цял свят, което го прави най-популярната телевизионна драма за всички времена.
 •  Само двама души от актьорския състав участват във всички 356 епизода. Това са Лари Хагман (Джей Ар) и Кен Кършивал (Клиф Барнс).
 •  Актрисата Барбара Бел Гедс (Мис Ели), която играе майка на Джей Ар, е само с 9 години по-голяма от него.
 •  Състоянието на петролната компания „Юинг Ойл“ възлиза на 2 милиарда долара. Това се споменава в епизод, излъчен през 1987 г.
 •  Братята Боби и Джей Ар имат няколко години разлика на малкия екран. В живота Лари Хагман е с 18 години по-голям от Патрик Дъфи.
 •  Брад Пит записва участие в хитовия сериал. Той играе тийнейджърът Ранди, който е гадже на Чарли – дъщерята на Джена Уейт.
 •  „Далас“ е носител на над 40 филмови отличия, в т.ч. „Златен глобус“.
 •  Виктория Принсипал (Памела Юинг) е поканена да участва в новите серии, но отказва да се присъедини към екипа.
 •  Холивудският ветеран Хауърд Кийл, който влезе в образа на Клейтън Фарлоу, по план е трябвало да участва само в два епизода. Зрителите са очаровани от него и продуцентите го канят да подпише договор за участие в неопределен брой серии.

За новите герои от сагата

 •  Бренда Стронг, Джош Хендерсън и Джеси Метклаф са участвали в поредица епизоди в „Отчаяни съпруги“, но не са имали общи сцени.
 •  Сериите във втори сезон от 2013 г. са последният актьорски ангажимент на Лари Хагман. Той почива по средата на снимките на втори сезон и затова се налага да убият героя му.
 •  81-годишният Лари Хагман почива по време на подготовката на пети епизод, но режисьорите удължават участието му в шеста и седма серия. В тях са вмъкнати изрязани сцени с него от предишните епизоди.
 •  По време на заснемането на погребението на Джей Ар, Линда Грей моли режисьорите героинята ѝ Сю Елън да изнесе възхваляваща реч. Сцената е заснета от осем камери, разположени във всички ъгли.
 • Джордана Брустър (Елена Рамос) и Джули Гонзало (Памела Ребека Барнс) са латиноамериканки. Първата е родена в Панама, а втората – в Буенос Айрес. В сериала обаче само героинята на Брустър е с латиноамерикански произход. Гонзало играе американка.

Ранчото „Саутфорк“

Историята на прословутото ранчо „Саутфорк“ започва да се пише през 1978 г. от момента, в който компанията Lorimar Productions избира Северен Тексас за място, където ще се развива част от действието в „Далас“. Понеже имението е много красиво, има басейн, конюшня и спиращи дъха природни дадености, както и благодарение на телевизионната популярност на сериала, бързо се превръща в търсена туристическа забележителност. Истинските собственици на ранчото все още са живеели в него, когато снимките на „Далас“ стартират. Поради зачестили молби за провеждане на малки партита в ранчото, собствениците решават, че ако искат да опазят личния си живот неприкосновен, трябва си потърсят друг имот за живеене.

През 1985 г. „Саутфорк“ окончателно става туристическа атракция. Тогава за първи път имението отваря врати за всички. Построени са център за развлечения и зала за конференции, които спокойно могат да поберат няколко хиляди души. Специално за сериала е построена арена за родео, която после става домакин и на частни състезания с коне.

4141 | 01 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате