Атикус Шафър: комедията е в кръвта му

08 авг 2013
Снимка: aceshowbiz.com

Ако сте гледали поне един епизод на американския ситком „По средата“ (The Middle), няма как да не сте забелязали най-малкия представител на екранното семейство Хек – Брик, който най-много от всичко обича да чете. Прави го през по-голямата част от ежедневието си – докато е на път, в учебен час, у дома или по време на семейно пътуване. И със сигурност сте прозрели вродения комедиен талант на момчето.

В Холивуд отдавна обичат и толерират децата-актьори, но повечето от тях, растейки, бързо се сгромолясват от пиедестала, на който зрителският интерес ги е поставил буквално за една нощ. Подозирам обаче, че мъника от „По средата“ едва ли ще го споходи същата съдба, защото, за разлика от предшествениците си, се отличава със свръхинтелект и наличие на неамбициозни мама и татко.

Той е Атикус Шафър, най-големият чаровник в Меката на киното в момента.

Едва 14-годишен, сладурът може да се похвали с доста богата творческа биография. Вече има записани участия във филмите Leaving Barstow, Hancock, An American Carol, The Unborn, Opposite Day, Subject: I Love You и Frankenweenie, както и в куп телевизионни шоута като „По средата“, „Дните на нашия живот“, „Моето име е Ърл“ и др.

Въпреки шеметната кариера, която гради в момента, нито Атикус, нито неговите родители предварително са правили някакви планове в тази посока. Тийнейджърът се ражда с диагнозата остеогенезис имперфекта от тип IV. Това е наследствено заболяване, засягащо съединителната тъкан, или с други думи – нарушаване на развитието на костите. Майката на актьора също страда от него, но тя е в далеч по-лека фаза на болестта. Атикус с нищо не показва, че е по-различен от останалите деца, освен това, че не ходи на училище, а зубри уроците в домашни условия.

„Маниак съм на тема конструктори и пъзели. Чета комикси и съм фен на „Междузвездни войни“. Обичам да чета книги за Втората световна война, а най-често по телевизията гледам историческия канал. Обожавам и да съм скаут и да ходя на къмпинг с приятели“, разказва ентусиазирано той.

За киното го открива сегашният му мениджър, който го среща на улицата и веднага му предлага роля в сериала The Class. Именно превъплъщението му в поредицата му осигурява ангажимент и в ситкома „По средата“. По сценарий персонажът му е с три години по-млад от самия актьор, за което му „помага“ заболяването му. Комедийният му талант веднага бива забелязан от гилдията. Рекламните агенции се надпреварват да го ангажират за спотове, излъчвани в праймтайма на всевъзможни тв канали. Атикус не отказва предложения, а напротив, забавлява се на пълни обороти. Споделя, че най-много му допада да дублира анимационни герои. Гласът му звучи в „Риби Тийнейджъри“, „Пингвините от Мадагаскар“ и др. 

Споменавайки животни, е добре да отбележа, че мъникът обожава всякакви четириноги и там подобни. В дома му в Калифорния са приютени куп домашни любимци, които преди това са били бездомни. Заради любовта му към животинките Атикус е поканен за говорител на независима организация за тяхна защита. Често може да бъде засечен и на сбирки на фенове на „Междузвездни войни“ и „Лего“. 

Извън детските занимания продължава да се грижи за професионалното си развитие. Наскоро в Щатите официално излезе последната лента с негово участие, макар и гласово, а именно DVD-то на „Франкенуини“ на Тим Бъртън („Алиса в страната на чудесата“, „Булката труп“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Марсиански атаки“ и мн. др.), в който Атикус е Едгар Гор – съученик на главния герой Виктор.

3342 | 08 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате