Фран Дрешър: актрисата с убийствен глас

12 авг 2013
Снимка: aceshowbiz.com

Тя е добре позната на телевизионните зрители из цял свят, включително и в България. Сред най-известните ѝ роли на малкия екран се нареждат тези на Фран Файн в „Гувернантката“, Фран Рийвс в „Да живееш с Фран“, Фран Ловет в „Щастливо разведени“. Има епизодични появи и в поредиците „Антураж“, „Закон и ред: умисъл за престъпление“, „Добро утро, Маями“, „Какво харесвам в теб“, „Алф“ и мн. др. Разбира се, в творческата ѝ биография са записани и участия в десетки игрални филми, но никое от тях не е така емблематично за актрисата с дрезгав глас на име Фран Дрешър, както кратките ѝ истории (на голяма част от тях е съсценарист или продуцент), разказани в ситкомите.

Извън професионалните си ангажименти брюнетката води и доста активен живот. През 2000 г. ѝ откриват рак на матката. Борбата ѝ със зловещото заболяване я мотивира да напише няколко книги по темата; да създаде независима неправителствена организация, целяща задължителни прегледи на жените от всички възрасти, с което да се подпомогне ранното откриване на раковите заболявания. Във Вашингтон я определят за най-яростния защитник в сферата на здравеопазването, още повече че подпомага приемането на закон в тази насока в Конгреса. През 2008 г. е назначена лично от президента на САЩ Джордж Буш за дипломатически пратеник по здравните проблеми на жените. Така Фран Дрешър обикаля света, информирайки нежния пол за необходимостта от редовни прегледи. Личният ѝ опит се оказва мотивиращ за жителките на Румъния, Унгария, Косово и Полша.

През същата година е сред застъпниците на Хилъри Клинтън в президентската ѝ номинация. Актриса споделя, че самата тя е привърженик на демократичната партия и че подкрепяйки Хилъри, цели да стигне до Сената. Но впоследствие се отказва от тези си намерения, отдавайки се изцяло на ангажиментите в киното, в телевизията и в неправителствената здравна организация.

Що се отнася до кариерата ѝ в Меката на киното, всичко за нея започва през 1977 г. с култовия филм „Треска в събота вечер“, където има малка роля на танцьорка, разменяща си една реплика с главния герой Антъни Манеро (Джон Траволта). Следват участия в American Hot Wax, Summer of Fear, Ragtime, The Hollywood Knights, Doctor Detroit, The Big Picture, UHF, Cadillac Man и мн. др. А през 1993 г. настъпва и истинският ѝ звезден миг със сериала „Гувернантката“. Но за да разберем откъде идва идеята за комедийната поредица, ще върнем лентата малко назад.

Фран е родена в легендарния квартал на Ню Йорк – Куинс. Майка ѝ Силвия е сватбен консултант, а баща ѝ Морти – военен анализатор (така се казват и родителите ѝ в сериала). Любопитна подробност е, че прабабата на Фран е еврейка от Румъния, прогонена от родината си и впоследствие емигрирала в САЩ.

Фран учи в местната гимназия, където се запознава с бъдещия си съпруг Питър Марк Джейкъбсън (женени са от 1978 до 1999 г.). Съученик им е друга звезда от телевизионните комедии – Рей Романо („Всички обичат Реймънд“). Още като ученичка се явява на редица конкурси за красота. Най-големият ѝ успех е първа подгласничка „Мис тийнейджър Ню Йорк“.

След дипломирането си обаче със съпруга ѝ решават да атакуват Холивуд. Фран е актриса, а Питър работи като сценарист, продуцент, режисьор и актьор. В един момент от студиото, в което той се развива, му възлагат задачата да измисли забавна история за ситком. Така се ражда идеята за „Гувернантката“. За главната роля е ангажирана Фран Дрешър, разбира се. Двамата съпрузи се превръщат в страхотен тандем и машина за пари. Даже след развода си през 1999 г. продължават да творят в екип.

След финала на поредицата Фран претърпява няколко неуспеха в кариерата си. За капак се бори с рака и с депресията, че никога не ще може да роди дете. Прави опит да прокара собствено тв токшоу, но и то се проваля. Тогава на помощ отново ѝ се явява бившият, с когото създават „Щастливо разведени“. Сюжетът разказва за брак, който се разпада след 18 години заради признанието на мъжа, че е гей. За да промотира сериала, актрисата се сдобива с правото да извършва бракосъчетания и законно дава благословията си на три хомосексуални двойки.

Гледаемостта на комедията е задоволителна за стандартите на американските телевизии – по един милион зрители на епизод. А новината от последните дни е, че стартират снимките на трети сезон на „Щастливо разведени“, така че май Фран Дрешър отново е във възход.

10148 | 12 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате