Едно балканско чедо в Холивуд

14 окт 2013
Снимка: famousface.us

Американската критика бързо ѝ лепна определението „едно от най-влиятелните тв лица”. А на фона на безбройната конкуренция в ефира на Щатите това се счита за огромно признание и комплимент.

Макар кариерата ѝ да не започва главоломно през 1999 г., то десет години по-късно стартът на сериала „Касъл” (9 март 2009 г.) и участието ѝ в него я възнаграждават със заслуженото внимание. Буквално за една нощ тя се превръща в едно от най-коментираните нови лица, давани по телевизията. Името ѝ е Стана Катич, но всички телемани по света и у нас я познават най-вече като детектив Кейт Бекет.

Красавицата е със сръбски произход. Произлиза от голямото семейство на Петър и Рада, които се радват на общо шест деца (Стана има четирима братя и една сестра). Първо живеят в Хърватска, но впоследствие се местят в Канада. Бъдещата актриса се ражда именно там, в най-населената провинция – Онтарио, в град Хамилтън. По-късно пък се озовават в Аурора, щата Илинойс в САЩ, но не прекъсват връзката си с Канада. След като завършва гимназия в Аурора, Стана се завръща в Торонто, за да следва в местен университет. После поема към Чикаго, за да сбъдне детската си мечта да стане актриса. Дипломира се в Goodman School of Drama. „Още от 4-годишна искам да бъда актриса. Когато един семеен приятел ни питаше с братята и сестра ми: „Какви искате да станете, когато пораснете?”, те отговаряха: „Лекари или зъболекари”, а аз отсичах: „Актриса!”, разкрива с усмивка тя.

Първата ѝ професионална роля е през 1999 г. в Acid Freaks. Следващият ѝ ангажимент обаче е четири години по-късно в Shut-Eye. Участва още в Pit Fighter, Faceless, Dragon Dynasty, Feast of Love, The Spirit, Truth About Kerry, For Lovers Only, The Double и др. Но разбира се, най-много суперлативи ѝ донася ролята на Кейт Бекет в хитовата кримипоредица „Касъл”, където неин партньор е Нейтън Филиън (той е харизматичният писател Ричард Касъл). Холивудските клюкари шушукат, че именно той е забавил снимките на предстоящия шести сезон на сериала, защото изисквал от продуцентите работната му седмица да бъде намалена и да се явява на снимки само четири дни от предвидените общо седем. Но желанието му така и не било удовлетворено. В крайна сметка продължението на „Касъл” започна да се излъчва в Щатите на 23 септември.

Самата Стана Катич страни от конфликти, подобни на тези, в които се забърква нейният колега. Затова и екипът на шоуто я обожава. „Явно сценаристите доста ме харесват, защото непрекъснато измислят нови и нови предизвикателства за моята героиня. А и държат тя винаги да е блестяща и шеметна, на високи токове, с шикозни тоалети и безупречна прическа. Като истинска нюйоркчанка”, споделя тя.

Явно визията ѝ е оценена от всички, имайки предвид, че сърбо-канадката попада във всевъзможни класации – за най-красива, за най-сексапилна, за най-талантлива и т.н.

Освен на детективските ѝ умения в скоро време ще се насладим и на певческата ѝ дарба. В средата на месец октомври из екраните в Америка тръгва лентата CBGB, разказваща за нюйорска пънк банда, градяща кариера из клубовете в града, и за перепетиите, през които преминават нейните членове.

Катич притежава и собствена продуцентска компания. Извън превъплъщенията ѝ в киното и телевизията е известна със страстта си към фехтовката, лова със соколи и ездата. Но ще видим ли и Кейт Бекет на кон и със сокол в ръка? „Ако създателите на поредицата решат да направят средновековен филм, може и да се получи нещо интересно. Нищо не се знае”, отговаря актрисата.

3949 | 14 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате