Какво да очакваме от “Киномания”

08 ное 2013

"Както винаги в "Киномания" представяме програма, която е с актуални заглавия и горещи хитове, идващи от фестивалните афиши". Това каза Еми Азарян на пресконференцията преди откриването на фестивала.

"На тазгодишното издание можем да видим 70 филма. Програмата продължава най-доброто от традицията на "Киномания" – да показва най-интересното, непоказваното, а през тази година имаме и нова рубрика, която се казва "Живот като на кино". Тя представя интересни и значими личности, дали отражение в съвремието. През 2013 г. едно от новите неща е и надграждането на кулинарните филми. Те привлякоха зрителския интерес и затова тяхното място за прожекции ще бъде по-голямо. "Киномания" София посреща световното кино", е тазгодишното мото на фестивала. През тези две седмици българският зрител ще има възможността да види най-горещите заглавия. Екипът и бюджетът ни са ограничени и се стремим да бъде насочен към показването на по-добри филми", каза още Еми Азарян.

Програматорът на "Киномания" Владимир Трифонов акцентира върху това, че благодарение на сътрудничеството с Израел ще бъде показан филмът "Балада за ридаещата пролет". Сред по-известните заглавия в програмата са "Летящата машина", "Валена, човек на надеждата", "Уби любимите си", "Паркленд", който е филм за убийството на Кенеди и ще бъде представен от американския посланик в България.

Ще бъдат прожектирани 6 филма от фестивала във Венеция и 2 филма от едни от най-престижните филмови фестивали, този в Торонто – "Път към Маракеш" и "Петата власт", който разказва историята на Джулиан Асандж.

Не са пропуснати и българските филми. Тази година акцентът ще бъде върху творчеството на Рангел Вълчанов с филмите "Индия завинаги" и съкратена версия на "Немирната птица любов". Същото така е организирана изложба с 49 фотоси на покойния режисьор, които са направени в работна обстановка. Ще бъде включен и филмът на Найо Тицин "Да разкриеш Саломе", както и "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС".

"Днес продължаваме хубавата традиция на "Киномания". Безсмислено е да се брои на колко години е тя, но се радвам, че тази традиция продължава, а миналата година направихме едно от най-успешните издания. Надявам се, че тази година "Киномания" ще бъде също така успешна", заяви Ивайло Георгиев, председател на борда на директорите на НДК в оставка.

Организаторите добавиха, че "Киномания" се провежда със съдействието на Министерството на Културата, Националния Филмов център и Столична община, а тазгодишното издание е част от инициативата "София – Европейска столица на културата през 2019 г.". Специални гости на пресконференцията бяха и представители на Френския и Италианския културен институт.

"Щастлив съм, че твърде скоро след моето пристигане се озовах в тази слънчева зала и то пред афишите, които са емблематични за френското кино. Усещам каква тежест е легнала върху моите плещи и на организаторите на "Френския филмов фестивал", който ще се проведе след 18 ноември. Това е третото издание и е продължение на миналогодишното, на което имаше над 4 хиляди зрители. Тази година ще се опитаме да ги надхвърлим. Изборът ни да се присъединим към "Киномания" беше сполучлив, защото тя предлага добри филми и тласка нас да търсим също такива. Предлагаме "Синьото е най-топлият цвят" – филм, който получи "Златната палма" в Кан. Поради голяма полемика, която породи във Франция, препоръчваме да се гледа и в България", каза директорът на Френския културен институт Гийом Робер.

"За мен, като представител на италианското посолство, е винаги голямо удоволствие да идвам на срещите на "Киномания". Това е есенен фестивал, но е огрян от лъчите на слънцето. Той представя иновациите на света в България. Тази година Италия има силно присъствие, защото по повод 20 години от смъртта на Фредерико Фелини представя ретроспективен филм. Фелини е класик, но тематиката му е актуална и днес, и във всяко време. Ще бъде представен и документалният филм "Странно е да се казващ Фредерико". Чрез него ще видим една по-различна гледна точка за великия режисьор. Входът за него е свободен и по този начин искаме да направим подарък на българската публика", каза Анна Амендоачи от Италианския културен институт, след което представи биографията на Фредерико Фелини.

 

/БГНЕС

732 | 08 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате