Откъс от новия брой на списание  Granta България

03 ное 2012
Снимка: Издателство "Сиела"


Проблеми за Адам и Ева

Авторката Джо Макмилан е прекарала много години в Пекин в проучване на китайската сексуалност. Тук тя разказва как е посетила един от първите сексшопове в Китай, който се помещава в държавна болница! 

Откъс

 

Петък вечер пред входа на Пекинската народна болница. Лекарите захвърлят престилките си в кошовете за пране, натискат педалите и се впускат към домовете си през стената, образувана от автомобилния трафик. Белият им влажен дъх в зимния въздух разкрива припряността им да се махнат. Виждам как пристига автобус и медицинските сестри се притискат една в друга, докато най-сетне не се отвори малко място за качване. На външната ограда има врата, покрита с хартиени снежинки, както и прозорец, покрит с изображения на дядо Коледа и опасан със снежни преспи. Годината е 1997 и това е „Адам и Ева“, първият легален секшоп, отворен в Китай, помещаващ се тук, в държавно здравно заведение. 

Медицински сексшоп

Вътре ме посреща наситената миризма на белина и прекалено усилената от високоговорителя мелодия на „Лебедово езеро“. По стените има осветени в неонова светлина витрини, украсени с пластмасови лози, а пред тях са застанали около дузина мъже – по един мъж на витрина, сякаш това е галерия, в която властва етикетът на галериите – да даваш място, да се редуваш с останалите, така че всеки да се наслади на експонатите: бутилки дезинфектант, подплънки за гърди, афродизиаци, презервативи и вибратори. В стъклата виждам отраженията на сериозни лица. Има един възрастен мъж по чехли и с пижама на райета – той вероятно се е довлякъл от съседното отделение. Подпира се на бастун, примлясва с уста и му отнема много време, за да се помръдне. Не може да направи крачка, без да погледне къде да стъпи.     
По улиците секс се продава незаконно – в „селата на държанките“ и залите за караоке, в салоните за масаж и при фризьорите из цялата страна. Тук, в магазини като „Адам и Ева“, секс се продава легално и с официално одобрение. Откакто той беше открит през 1993 г., подобни секс-магазини изникнаха из цялата страна – някои от тях са осветени с неонова светлина, покрити с шлифовано стъкло и изпълнени с ухания, а други – малки, тесни стайчета, не по-широки от щанд с касов апарат. Но все пак това в никакъв случай не е нерегулиран предприемачески екстаз. В Китай сексшоповете трябва да изпълняват социалната си функция. Те не са места за интимни желания, където недоспали мъже зад завеси от мъниста ви продават каквото искате, без да задават въпроси. Китайските сексшопове са медицински центрове, спешни клинични звена за сексуални дисфункции. Те се занимават с тялото, а тялото е машина: органите му изпълняват функции, нужни за живота. Белите дробове дишат; сърцето помпа кръв; стомахът смила; половите органи правят секс. А механичните компоненти се нуждаят от поддръжка. Когато се развалят, е нужно да им се обърне внимание. 
Музиката замлъква и в затишието чувам шумолене. Оглеждам се и виждам, че до мен е застанала жена с медицинска престилка. Тя е жилава, със заоблен бюст, косата ѝ е събрана на плитка, чиито кичури синеят в неоновата светлина. Представя се като доктор Уанг и ме приветства в Центъра за сексуално здраве „Адам и Ева“.
- Тук рядко идват чужденци. Те решават проблемите си у дома. Предпочитат своите лекари. Така че споделете ми, - казва тя и се приближава няколко сантиметра по-близо, - от какво се нуждаете?
- От нищо не се нуждая, - казвам на д-р Уанг. - Нямам проблем. Не съм тук, за да купувам.
Устата ѝ се отваря съвсем малко и аз зървам розовата възглавка на езика сред кръг от равни зъби.
Тя чака.
Аз чакам.
Гледам как мъжете си разменят местата.
„Лебедово езеро“ се завръща.
Д-р Уанг ми казва да не се срамувам. Тя разбира от медицина. Цял живот е работила по семейното планиране. Гласът ѝ се изпълва с металически нотки на окуражаване.
- Целият екип тук е съставен от лекари. И всички ние сме женени. Можете да говорите свободно. Ние всичко ще разберем.
Оглеждам се за останалата част от екипа. Зад касовия апарат един мъж блее над вестника си. Над главата му има цял ред сертификати в рамки. Една врата на канцелария  стои леко открехната и през пролуката, под плакат с репродукция на „Адам и Ева“ на Кранах виждам стегнато облечена жена, която слага банкноти в брояч. 
През 90-те все повече хора бяха привлечени от възможността за печалби в сексшоп индустрията и секторът процъфтяваше. Но заедно с това се разрастваха и притесненията, че това развитие не се управлява адекватно. Стоките не съответстваха дори на най-основните стандарти за хигиена и безопасност. По презумпция те трябваше да са научни инструменти, но в действителност, както отбелязваха чиновниците, те не бяха нищо друго, освен „играчки“, които се пласираха чрез хиперболи (на китайски) и мръснишки изрази (на английски). През 1998 г. се намеси Китайската асоциация на сексолозите – професионалната организация на медици и изследователи на секса – и тя се превърна в регулативен орган на индустрията. Асоциацията състави комисия, която да надзирава развитието на пазара и да управлява отношенията между производители и продавачи. Наложи изискването производителите да кандидатстват за сертификати, които да гарантират качеството на стоката пред продавачите. Но организацията нямаше реална власт. С недостатъчен бюджет и непълно официално признание, КАС в продължение на много години разполагаше само с шепа служители на непълен щат, а списанието, което издаваше, „Китайска сексология“, беше забранено за публично разпространение. Един от начините, по който КАС си наваксваше финансирането, беше да продава одобрения за продукти за сексшоповете.    
Погледът ми се завръща към д-р Уанг и внезапно  осъзнавам колко е слаба осанката ѝ. Сигурна съм, че ако я бях прегърнала, щях да я притисна чак докато сама не си докосна пръстите. Виждам, че тя е тук, за да подкрепя и успокоява. В този магазин тя има същия ефект, както Чайковски и пластмасовото грозде. Тя смекчава нещата, облекчава притесненията, прави проблема по-малък проблем.
- Къде е съпругът Ви?
Въпросът ѝ ме сварва неподготвена и неусетно отговарям с истината:
- Той е в Англия.
- Значи живеете разделени?
Кимам.
- От дълго време?
- От известно време.
Разделихме се преди четири години. Документите за развода понастоящем са депозирани в британското посолство в Пекин и чакат подпис. Д-р Уанг обръща дългите си нежни бузи към витрините. Клепачите ѝ се затварят и тя стои сякаш заспала права. Но тя не спи. Тя мисли.
„Брачна медицина“
Вниманието ми се насочва към книгите. Сред тях са „Брачна медицина“, „Науката за сексуалната любов“ и „Диагностика на брака“. Тези дебели томове са преизпълнени с текст и таблици, с графики и математически формули. В тях има цветни илюстрации, изобразяващи отблизо гениталии, покрити със зараза. Но няма никакви снимки – дори и под тезгяха. Като част от енергичните мерки след събитията на площад Тянанмън порнографията беше обявена за една от Шестте злини и беше наложено смъртно наказание за трафикантите на порнографски материали. И днес законът продължава да е строг (и двусмислен) и властите продължават редовно да предприемат кампании на „Здрав удар“ с цел премахване на „порнографската отрова“ от страната. Тя може и да не се продава из сексшоповете, но все пак е лесно откриваема – търгувана от стари преселнички, твърде възрастни за сервитьорки, за работа като камериерки или за продаване на секс, и недостатъчно чисти или с неподходящи документи за работа като детегледачки или домашни прислужнички. Появяват се из порутени улички, тупат по джобовете си и продават CD-та за 100 юани парчето. Някои от дисковете са истински, а други само на вид приличат на истински, а когато ги пуснеш или нищо не се случва, или почват да звучат химни или мормонски проповеди.      
Д-р Уанг отваря очи. Готова е да се произнесе, да предпише лекарство за лишеността ми от мъж. Тя се разравя из джоба си за ключове и отключва един шкаф...


 

2282 | 03 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате