Алхимия на ритъма

13 дек 2012

Последно събитие на последния ден на панаира на книгата тази година. Странно и много забавно.

Уж представяне на книга, а то излезе интерактивен концерт. Ето за какво говоря.

Авторът Мартин Иванов е живял 15 години в Северна Америка. Не само е живял, но е бил действащ музикант и по-точно -  перкусионист. Той е композирал, бил е диригент, интересувал се е от ритъма не само на нотите, а и на живота. Ритъмът - като вибрация, като пулс, като дишане. И тъй като е решил да потърси началото още в древността, преминал през различни учения и философски направления. Това  му помогнало да потърси правилните въпроси, да вземе решения и да понесе последствията им.

„Алхимия на ритъма” е обобщение на наученото и приложеното от Мартин Иванов. Вместо да преразказва сюжета на книгата, авторът накара публиката да поддържа ритъм. Пляскахме с ръце, тропахме с крака, свирихме с яйца, приличащи на маракаси като звучене. През това време на стената срещу нас се прожектираше филм с природни кадри и ние, всъщност, озвучавахме кадрите. Имитирахме птици, пеперуди, вълни, тропот на диви животни. Ритъмът беше като живота – понякога забързан, друг път спокоен, равномерен, пресечен, по-силен, по-тих, но винаги го имаше. Защото спре ли ритъмът, това означава, че нечия светлина напуска пристана си.

Мартин Иванов завършва Berklee College of Music, Бостън специалност "Джаз композиция и аранжиране". От 2001 до 2004 г. преподава композиция, хармония и аранжиране в University of Memphis и University of Massachusetts.

След 15 години из „дивия” запад се връща в България. Основава Институт за съвременно изкуство и терапия “ЛИБЕРА”. Иска да приложи всичко, което е научил, в терапевтични и обучителни програми, както и развитието на социални проекти.

Част от тях е Happy Drum или познатата като Ритмология за деца.

1531 | 13 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате