Съвети за начинаещи писатели

03 яну 2013
Снимка: Olivander/Foter

Някои смятат писателската професия за нещо лесно, което всеки може да практикува, стига да има желание и време. Всъщност, нещата не са чак толкова прости. За да бъдеш качествен писател, също е нужен талант, подобно на това да бъдеш добър актьор, художник или музикант. За креативното писане се изисква известна доза артистичност, все пак това е вид изкуство. Нужни са много усилия, работа, време, себеотдаване и възможност за поемане на финансов риск. Ще се изненадате, но писателските умения лежат в основата на много и интересни професии. За съжаление, повечето не предлагат особено добра реализация в България, но си струва да им хвърлим по един поглед.
Хората, които притежават добри творчески умения, могат да изберат да бъдат: автори на комикси, анонимни писатели, които да пишат книги под чуждо име; писатели на свободна практика, които създават кратки фантастични романи; сценаристи, текстописци, автори на пътеписи, биографи, автори на кратки статии; журналисти, водещи рубрика във вестник/списание, писатели на сюжети за видео игри, поети, блогъри, автори на пиеси, на поздравителни картички. Списъкът е дълъг наистина, но в настоящата публикация ще концентрирам вниманието в няколко съвета към тези от вас, които се занимават с писане на статии в блог или интернет сайтове с разнообразна тематика. Една от основните цели на този вид дейност е, чрез публикуване на материали да се привлече колко може по-голям брой читатели за кратък период от време, за да може по този начин финансовата инвестиция да се възвърне бързо. Важно е също така да успеете да задържите този кръг от читатели за по-продължително време.
Всеки иска да владее тайната да създаваш публикации, които да будят интерес и да печелят симпатии на читателите. В действителност, списъкът с условия, които един писател трябва да следва, за да бъде истински успешен, няма край. Успехът и умението да улавяме правилната възможност са две тясно свързани неща. За един писател всяка идея е възможност за успех, стига да знае как да я развие. За младите и неопитни писатели е важно да овладеят някои умения за писане, преди да започнат да изкарват пари от такава дейност.

На първо време е важно да познаваме добре трите основни момента, които са ключ към постиженията на писателя.

Четене

Ако искате да имате свежи идеи, не спирайте да четете - книги, списания, вестници, материали в чуждестранни уеб сайтове. По този начин вие обогатявате познанията си и идеите сами се раждат в главата ви. Трудно е да се повярва. че има писатели, които не четат книги и пак имат интересни идеи. Не е невъзможно, но и това се случва рядко. Ако четете много, това веднага си проличава във вашите трудове. Основните проблеми, които изникват пред повечето писатели, са свързани с граматиката, правописа и пунктуацията. Освен тях има и други показатели, които разкриват пропуски в знанията на писателя - лошо построени изречения, стилови грешки, липса на логическа връзка между разказваните истории, неправилно употребяване на частите на речта, фрази, вмъкване на излишни изрази. Някои писатели не правят разлика между сарказъм и ирония, между метафора и метонимия. Когато човек прекарва повече време в четене, тези моменти постепенно се избистрят в съзнанието му. Пропуските си проличават и така писателят знае на какво трябва да обърне внимание, преди да вложи целия си труд в писане. В общи линии, писателите, които не четат, лесно се оформят като аматьори в очите на читателите, а това вещае неуспехи.

Ежедневно писане

Няма да е фатално, ако не пишете абсолютно всеки ден, но се старайте да си налагате поне една 20-минутна сесия в пет или шест дни от седмицата. Това ще ви помага да не губите форма. В случай че успеете да останете съсредоточени и да пишете в продължение на цял час, толкова по-добре за вас. Значи имате напредък. Когато пишете често, това ви помага да развиете навик, който ще ви бъде от голяма полза. Избягвайте да изпадате в периоди, в които да не пишете нищо. Изградете си рутина така, както когато спазвате диета или правите упражнения за поддържане на спортна форма. Добре би било да разнообразявате в писането. Например, ако в момента работите над художествен роман, това не значи, че трябва с него да се занимавате изцяло. Поглеждайте и към други проекти като поезия или есета. Воденето на блог е много добър начин, с който може да тренирате писателските си умения. Писането в блог ви дава възможност да се разтоварвате от време на време от основната си работа.

Един съвет: Опитайте да си наложите определен час всеки ден, в който да пишете по малко. Това много помага за развиване на навик и ще видите как след време сами ще се сещате, че е време за писане.

Проверка и редакция

Две неща изграждат идеалната основа за развиване на писателски умения: четене и писане. Около тях обаче има куп други детайли, които спомагат за създаване на стойностни материали. Проверката и редакцията са едни от тях. След като сте завършили вашия труд - статия, разказ, глава от роман, есе, стихотворение - задължително направете проверка и при необходимост - коригирайте. Често при втория и третия прочит посланието звучи по-различно. Тогава имате шанс да редактирате онова, което не ви харесва и да изгладите мислите си.

И още един съвет: Никога не показвайте работата си на чужди очи, преди окончателно да сте я завършили.

Независимо под каква литературна форма творите, старайте се да радвате читателите си с качествени материали, които да съдържат полезна информация. Така писателският ви талант ще изпъкне и ще накарате другите да ви ценят повече.

5271 | 03 яну 2013

Facebook коментари

Добави коментар

3 коментара

 • 2013 01 03 #1
  Маги Благоева   

  Ежедневното писане е безумен съвет. Писането е творческа дейност, а в творческата дейност няма нищо насила. То е порив на мисълта, вдъхновение и не подлежи на дресировка. Или го можеш, или не го можеш. Може да го усъвършенстваш, ако го можеш, но не може да го създадеш насила, ако не го можеш. Писането не става насила. Пишеш, когато имаш вдъхновение, когато имаш нещо да кажеш, когато изпиташ порив, нужда. А не когато е станало 6 часа и според режима ти трябва да се насилиш да драснеш два реда.

 • 2013 01 03 #2
  Melany99   

  Това за ежедневното писане според мен е съвет за занаятчии. То и повечето известни писатели си карат по една и съща схема във всеки роман...

 • 2013 01 05 #3
  fitforfun   

  Може би не е нужно всеки ден да имаш час за писане, но всеки ден трябва да си в готовност да си записваш идеите, които ти хрумват. Тези спонтанни мисли обикновено са ценни и не бива да се забравят и пропускат, а по-късно могат да се доразвият. Легендата разказва, че Джак Керуак е написал “По пътя” за три седмици, но според неговия наставник от Колумбийския университет по-голямата част от съдържанието вече е била написана в дневниците му през годините. Така че, водете си дневник! smile
  Габриел Гарсиа Маркес е писал своите “Дванадесет странстващи разкази” цели 18 години. В продължение на две години събирал “суров” материал в една тетрадка, после я загубил smile...... Самият Маркес казва “...... установих, че в почивките между две книги губех навика да пиша и всеки път ставаше все по-трудно да започвам отново. Затова между октомври 1980 г. и март 1984 г. си поставих задачата да пиша по един материал седмично за вестници в различни страни, за да поддържам форма. “
  Трябва талант, трябва вдъхновение, но и къртовски труд и дисциплина!

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате