121 години от рождението на писателя Джон Р. Р. Толкин

03 яну 2013

Феноменалният успех на продукцията "Хобит: Неочаквано пътешествие" предпразнично успя да ни зареди с много положителни емоции и прикани феновете на жанра фентъзи отново да си спомнят за гениалния Джон Р. Р. Толкин (и също толкова великия режисьор Питър Джаксън). Малко след посрещането на новата година настъпва още един светъл ден за литературното изкуство, а именно отбелязване на 121 години от рождението на Толкин, известен като баща на литературния жанр фентъзи. Отивайки си от този свят, той остави много богато наследство от произведения, най-емблематични от които остават и до днес романите "Властелинът на пръстените" и "Хобит - до там и обратно”.

Ранни години

Джон Роналд Роуел Толкин се ражда на 3 януари 1892 година в Блумфонтейн, Южна Африка в семейството на християните Артър и Мейбъл Толкин.  Първите години от живота си той прекарва във фермата на своите родители. Пази многобройни спомени от живота си в Южна Африка, които по-късно намират израз в неговите творби. Баща му Артър почива от перитонит, когато Толкин е една 4-годишен. Останала вдовица с две деца, Мейбъл се премества да живее в Англия в едно селце близо до Бирмингам, с идеята Джон да посещава престижното училище „Крал Едуард VI”. Впоследствие майка му приема католицизма, което по-нататък оказва влияние на младия Толкин. Като добър семеен приятел се доказва един енорийски свещеник на име отец Франсис Морган.
Мейбъл Толкин почива през 1904 година от диабет. Настойничеството на Джон и брат му Хилари поема отец Морган.
Още от малък Толкин проявява нестихваща жажда да чете книги.
Тогава времената са особено тежки - икономическа криза и бедност разяждат обществото. На фона на всичко това младият Толкин загубва и майка си. По-късно той споделя, че книгите са му помагали да се самосъхрани и да не изгуби ума и духа си.  
Отец Морган става неизменен негов спътник. Първоначално той го настанява да живее в дома на своя леля, но после го мести в интернат за деца сираци. Там, когато е на 16 години, Толкин попада в плен на любовта. Започва да се среща с момиче на име Едит Брат, която остава единствената дама на сърцето му. Постепенно тя изцяло обсебва мислите му и това не остава незабелязано от отец Морган. Свещеникът решава да сложи край на тази връзка, когато вижда, че Толкин не се справя на изпитите за Оксфордския университет. Първата година Толкин показва слаби резултати, но на втората успява да се подготви толкова добре, че не само го приемат да следва в престижния университет, но му отпускат и стипендия.
Като студент Толкин проявява любов към литературата и голям интерес към древните езици - исландски, старонорвежки, готски. Тайнствата на митологията също успяват да го запленят.
През 1914 г. навършва пълнолетие и решава да потърси своята първа любов Едит Брат. Намира я и ѝ предлага да се омъжи за него. Макар тя да се оказва сгодена за друг, Толкин успява да я склони да развали годежа. Планират да сключат брак през 1916 г. 

Първата световна война

Избухва Първата световна война и през 1914 г. Толкин се записва като доброволец. Там той вижда клането, жестокостта и ужаса на войната, изписани по лицата на хората. Служи като офицер и е в първите редици в битката при Сома. Там загубва двама от най-добрите си приятели. През 1917 г. се разболява от окопна треска и го връщат обратно в Англия на лечение. Повече не се завръща на бойното поле.

Професионална кариера

Излекуван, полека-лека се захваща с предишните си занимания. През 1920 г. постъпва на работа в Университета в Лийдс, а само няколко години по-късно става преподавател в Оксфордския университет.
През 1925 г. Толкин, в сътрудничеството с негов колега, публикува книгата "Сър Гауейн и Зеленият рицар". Този труд се оказва повратна точка в неговата кариера. В Оксфорд го титулуват за професор по англо-саксонска митология и история.
През 1937 г. е публикуван фентъзи романът "Хобит”, който му носи голямо обществено признание. Толкин споделя по-късно в спомените си, че причината да напише "Хобит" е била да впечатли четирите си деца (три момчета и едно момиче). Преди това той прави опити да им чете от "Силмарилион", но не успява да спечели симпатиите им, тъй като книгата е твърде сложна за детските умове. Тогава решава да създаде приказен роман, който да се харесва на деца. Книгата е допълнена със стотици картинки и карти, рисувани от самия него, които имат за цел да покажат нагледно случките и пейзажите. "Хобит" се превръща в бестселър и носи много литературни отличия и популярност на своя автор.
Към 1939 г. Толкин започва работа по "Властелина на пръстените". Написването на фентъзи романа отнема десет години и половина от живота му, но затова пък се превръща в класически литературен шедьовър. Когато приключва книгата, той се обажда на издателска къща „Allen & Unwin” (същите издават "Хобит") с надеждата да публикуват романа. Първоначално издателите отказват заради риска от слаби продажби. Впоследствие се договарят с писателя да пуснат книгата, като я разделят в поредица от 6 части, и да му изплатят възнаграждение, едва след като започнат да печелят от нея. Романът излиза в първия си тираж през 1965 г. и много скоро се превръща в бестселър. През 1965 г. го  пускат и на американския книжен пазар, след което официално получава международно признание. Името на Толкин добива огромна популярност в цял свят, а много скоро "Властелинът на пръстените" е обявена за най-търсената книга на всички времена.
През 1972 г. Оксфордският университет дава на Толкин почетната титла Доктор по литература. Това отличие е за неговите научни изследвания по древни езици, а не за литературен талант.


Съдбата на Толкин е белязана с бляскави, но и с тъжни моменти. През 1966 г. се пенсионира и напуска Оксфорд. Заедно със съпругата си Едит се местят в Борнемут. Тя почива през 1971 г. Писателят много трудно понася загубата на своята дългогодишна спътница. Две години по-късно, на 2 септември, той умира от пневмония на 81-годишна възраст.
Днес "Хобит" и „Властелинът на пръстените" са сред най-търсените заглавия на книжните пазари по цял свят. Кристофър Толкин (единият от синовете) работи върху продължението на някои творби на баща си като "Силмарилион" и "Децата на Хурин", които излизат посмъртно. По повод честването на 75-та годишнина от публикуване на романа "Хобит", през 2012 г. бе пуснат албум с илюстрации на Толкин, озаглавен "Изкуството в „Хобит“. Книгата съдържа богата селекция от стотици картини, рисунки и карти от едноименния роман.


 

1959 | 03 яну 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате