Туве Янсон - “Лятна книга”

20 яну 2013

Освен “Пътуване с лек багаж”, за радост на всички фенове (като мен), на български излезе още една от десетте книги за възрастни на Туве Янсон – “Лятна книга”.

“За възрастни” е малко относително казано – мисля, че спокойно би могла да бъде част от поредицата за Муминската долина (която пък не е съвсем “за деца”). За разлика от “Пътуване с лек багаж”, която е деликатна, психологическа книга “за възрастни”, тази е нещо като да седнеш на скърцащото дървено стъпало на верандата, да защипваш тревата с босите си пръсти и да гледаш лятото през парче цветно стъкло.
Книгата разказва приключенията на малката София и на нейната (много готина) баба, които прекарват лятото на малък остров. А островите са особени места, там нещата се подчиняват на собствени закони.

Един остров може да бъде ужасен за човек, дошъл отвън. Всичко е завършено, всеки има своето място, своенравно, спокойно и самодостатъчно. Между бреговете му всичко тече според ритуали, вкаменени от повторение, и в същото време обитателите му прекарват дните си толкова непостоянно и случайно, сякаш светът свършва зад хоризонта.

Мярка се и бащата на София, но само за фон. Историята се движи от двете момичета - едното малко и мъдро, другото старо и немирно.

Тогава баба ѝ си сложи леко хлабавото чене, беше фасулска работа и нищо особено.
- Кога ще умреш? – попита детето
А тя отговори:
- Скоро. Но това ни най-малко не те засяга. 
- Защо? – попита внучката.
Бабата не отговори, а излезе на скалата и продължи към дерето.
- Това е забранено! – извика София.
Старицата отговори презрително:
- Знам. Нито ти, нито аз можем да ходим до дерето, но въпреки това ходим, защото баща ти спи и не знае.

“Лятна книга” е много хубаво четиво – топло и шарено, и смешно, и мъдро, и магическо, както Туве Янсон ги умее. Горещо я препоръчвам. Купете я за себе си или я подарете на някой неостарял човек, когото обичате.

- Има нещо странно в мен – каза София. – Винаги се чувствам толкова добра, когато има буря.
- Сериозно? – каза бабата. – Може би е вярно...
“Добра – помисли си тя, - не, със сигурност не съм добра. Най-доброто, което може да се каже за мен, е, че ми е интересно.”

Туве Марика Янсон (на шведски/финландски Tove Marika Jansson) е писателка от шведското малцинство във Финландия. Родена е в Хелзинки в творческо семейство (баща ѝ е скулптор, а майка ѝ - художник-график). Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските си произведения (серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Освен своите книги за муминтролите е илюстрирала шведския превод на "Хобитът" на Дж. Р. Р. Толкин и "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол. Пише на шведски. Детските книги на Туве Янсон са преведени на над 30 езика. Авторката е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златния медал "Ханс Кристиан Андерсен".

1978 | 20 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате