Новата книга на Дан Браун излиза в САЩ на 14 май

15 мар 2013
Снимка: garuyo.com

Добри новини за феновете на Дан Браун. През януари стана ясно , че към средата на 2013 година се очаква да излезе дългоочакваният нов роман на популярния писател, определян като един от майсторите на съвременния трилър. В интернет пространството вече се появи снимка как ще изглежда корицата на книгата. Според специалисти тя може да се разглежда като ключ към новия сюжет. Творението носи заглавие „Inferno” (превод от италиански „ад”) . И този път читателите ще се срещнат с любимия професор Лангдън, който се очертава да бъде главен герой.

На корицата символично за изобразени деветте кръга на ада, виждат се и части от Флоренция. Предположенията сочат, че действието в новия роман ще се развива в Италия и централно място ще заема образът на Данте Алигиери и темата за рицарите тамплиери. Имайки предвид богатата история на Флоренция, що се отнася до култура и изкуство, спокойно можем да заключим, че това е идеалното място за следващото приключение на професор Лангдън, което сме готови да съпреживеем с него. Нека не забравяме, че Флоренция е и родният град на една забележителна историческа личност, вдъхновила най-емблематичните романи на Дан Браун - Леонардо да Винчи.
До момента е известно, че книгата ще фокусира вниманието над мистериозни моменти от историята на първата част на епичната поема от Алигиери – „Божествена комедия”. Сюжетът на "Inferno " ще разкрие вълнуващи картини пред жадните за любопитни факти и остроумни загадки читатели и заедно с професор Лангдън ще ги изпрати в Италия на напрегнато приключение, в което той ще трябва да се изправи лице в лице със сатанински образи.
"Горд и развълнуван съм да отведа читателя на ново пътешествие, изпълнено с мистерии, кодове и загадъчни символи", споделя Дан Браун.

Историческа справка

В началото на XIV век кралят на Франция Филип IV има големи дългове към рицарите тамплиери и за да се избави от тях, прибягва до коварство. Убеждава папа Климент V, който, според историческите анали, е определян като "податлив на манипулации", че тамплиерите са ерес и заплашват църквата и вярата в Господ. Така през 1307 година Филип IV, подкрепян от папата, издава заповед за арестуването на всички членове на ордена на тамплиерите. Заловените са били измъчвани и убивани чрез изгаряне на клада. Тамплиерският орден официално се разпуска през 1312 г. Въпреки преследванията, много рицари оцеляват, укривайки се в САЩ и различни държави в Европа. Жестокостите, които понасят заловените от властта, вдъхновяват Данте Алигиери да напише поемата "Божествена комедия", чиято встъпителна част неслучайно носи заглавие "Ад". Тези, които са запознати с творчеството на Данте, вероятно добре знаят колко силно влияние имат идеите му върху съвременния свят.


Романът "Inferno " ще бъде пуснат на американския пазар на 14 май. Читателите ще имат възможност да го поръчат както в книжен, така и в дигитален формат – аудиокнига или вариант, съвместим с електронен четец, таблет и смартфон. Няколко месеца по късно може да го очакваме в превод и на български език.
Несъмнено и този път Дан Браун ще ни зареди с поредица от любопитни факти и вероятни препратки към „Шифъра на Леонардо”, където неколкократно бе засегната темата за тамплиерите. Интересно ще бъде да разберем как книгата ще повлияе на американските читатели и дали няма да провокира небивал интерес към поемата „Божествена комедия” на Данте.

2214 | 15 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате