Кой е известният мъж, на когото не бихте отказали?

23 мар 2013

Винаги, когато съм чела книги за серийни убийци, съм се чудила на главните героини как може да са толкова заблудени и да се качват в колите на непознати съмнителни типове.

Тези героини не четат ли женски сайтове, в които има съвети от типа “5 правила за среща с непознат”:
1. Правете си срещите на места, където има много хора;
2. Винаги казвайте на поне две приятелки къде и с кого отивате;
3. Уговорете се с тях да ви звъннат, за да ви проверят профилактично около половин час след срещата;
4. Ако се налага, изиграйте, че ви се обаждат по спешност и се изнижете навреме;
5. ... е, няма сега да ви пиша статиите и в тази рубрика

С две думи, понякога героините от романите ме плашат с наивността си, но пък оставят в мен заблудата, че аз щях да изпълня поне два от изброените съвети и да си спя спокойно вкъщи.

Е, да..., но Вал Макдърмид ме убеди, че това не е така. Признавам, че и аз можех да бъда някоя от нейните героини (и за съжаление не говоря за печените следователки и профайлъри, а за заблудените жертви). Защото момичетата наистина се качват в колата на непознат, но не кой да е, а техният най-най-любим телевизионен водещ, бивш олимпийски състезател – безумно красив, известен, богат, галантен, дори предлагащ им възможност за кариера в телевизията.

И преди да си помислите, че става дума за някакъв еротично-любовен роман, нека ви разочаровам (или успокоя – въпрос на гледна точка), че същият този бленуван мъж след това ги изтезава жестоко и оставя да умрат бавно и мъчително.

Да, “Струна в кръвта” е книгата, която трябва да дадете на всяка заблудена фенка, която си мечтае да срещне своя любим водещ/актьор/певец/спортист и най-малкото да се омъжи за него. Със сигурност Вал ще я излекува (поне за кратко)!

Защото Вал Макдърмид не е случайна писателка. Критиците я нареждат сред най-добрите автори на психологически трилъри. В това се крие тайната на Вал – тя няма просто да ви омае със заплетен сюжет и страховити убийства. Самата авторка приема Агата Кристи за свой учител и отделя основно внимание не само на суровата криминална интрига, а и на отношенията между персонажите – сложни, заплетени, на моменти дори противоречиви, каквито са тези в истинския живот.

Макдърмид никога не се задоволява единствено с разкриването на убийство – тя ще ви покаже причините, създали убиеца. Ще ви посочи всяко малко камъче, довело до преобръщането на неговата психика. Има моменти, докато четете, когато се плашите, защото като че ли започвате да разбирате този убиец, да усещате гнева му, да осъзнавате мотивацията му... и да се чувствате като една от жертвите му.

Какво да ви кажа, не крия женските си слабости. Има мъже, които и да се съмнявам, че са серийни убийци, сигурно пак бих се излъгала да се кача в колите им (например Дженсън Екълс, Джо Манганиело или Марио Касас)... Не че има шанс да ми се случи наистина. Но може би е за добро.

Хайде, признайте си - кой е известният мъж, на когото вие не бихте отказали?

1575 | 23 мар 2013

Facebook коментари

Добави коментар

3 коментара

 • 2013 03 28 #1
  Мона Лиза  отворко 

  Тай, естествено :D Ама и други има Дженсън, Джейсън Момоа...

 • 2013 03 28 #2
  Г. Краули  ### супернатурална ### Ако тази игра между нас е съвсем безобидна, тогава за 

  Пак "Дж" Но Джаред Падалеки wink

 • 2013 04 10 #3
  Dana_Scully  agent undercover 

  Екълс, определено.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате