Загадката на улица “Блан Манто”

21 май 2013

Действието се развива в Париж, през 1761 г. Младият Никола льо Флок е натоварен да разследва мистериозното изчезване на комисаря Ларден. Убийство, самоубийство, бягство?

В хода на анкетата все още неопитният Никола ще се сблъска с мрачни тайни и жестоки заговори, които ще го отведат до самия крал и фаворитката му Мадам дьо Помпадур, а читателят ще потъне в някогашната атмосфера на Париж с неговите улици, ритуали, престъпления и тайни.

Необичайните за нашето време персонажи – каноник, маркиз, съдържателка на публичен дом, бивш чернокож роб, палач, познаващ из основи човешката анатомия, без да броим полицейските шпиони и комисари – придават цвят на повествованието и доставят наслада на читателя.

Един любопитен детайл: авторът подробно описва ястията, консумирани от Никола и приятелите му, запознавайки ни с вкуса на парижките гастрономи отпреди три века. „Загадката на улица „Блан Манто“ е превъзходно историческо криминале, първото от единайсетте за Никола льо Флок, с право наречен Мегре на XVIII век.

За автора

Френският дипломат и писател Жан-Франсоа Паро (роден 1946 г.) завършва френска литература, история и етнология и става специалист по техниките на мумифициране на египетските мумии. След което се отдава на дипломатическа кариера и лансира жанра „историческо криминале“. Паро замисля поредицата криминални романи с главен герой Никола льо Флок, докато е на дипломатически пост в София, като „Загадката на улица „Блан Манто“ излиза през 2000 г. Романите му са преведени на много езици, заснет е и телевизионен сериал през 2012 г. (8 епизода).

941 | 21 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате