Щипка смях и чаена лъжичка тъга

24 сеп 2013
Снимка: Симон Варсано

След супер успешния си моноспектакъл „Живак“ и последвалия „Аскеер 2013“ за изгряваща звезда актьорът Димитър Живков представи втора поред постановка, в която той е единствено и главно действащо лице. Заглавието на пиесата е „Тиква!“ с автор Александър Урумов, а режисурата е на Димитър Стефанов. Мястото, където се разиграва действието, е камерната сцена на Сатиричен театър „Алеко Константинов”.

Ако познавате поотделно разказите на Урумов (известен е и от театралния хит „Лалугер“ с Николай Урумов) и комичния талант на Димитър Живков, и съответно вече са спечелили одобрението ви, то може и да се превърнете във верен фен на този тандем.

Сюжетът на „Тиква!“ проследява терзанията и любовите на елитния готвач Юлиян Найденов, който още от самото начало буквало замесва публиката в личните си драми. Една поръчка за приготвянето на безвкусна варена тиква от работодателката му – звезда в киното – го изважда извън равновесие. „Да, да, утре ще ѝ го кажа. Повече не мога да търпя. До тука! Баста! Каквото беше – беше. Утре ще ѝ го кажа. Аз мислех и днес... ама викам, хайде утре...”, повтаря нервно той, сновейки из сцената, обградена от портрети на Мерилин Монро в стил Анди Уорхол. Измежду гневните му изблици стават ясни и истинските му чувства към шефката. Ежедневието му минава в непрестанни опити да я впечатли чрез жестове и гурме специалитети. Но сърцето му е разбито от непукизма на звездата и занижените ѝ изисквания към огромните му кулинарни умения.

„Тиква!“ е смешно-тъжен спектакъл, който през първия час ще ви забавлява, а през останалите 40-ина минути е възможно и леко да ви разстрои, заради промяната в настроението на героя. Той споделя миналото си и разказва как от едно сираче се е превърнал в успял мъж, търсещ вечно нежни ласки и любов. И именно тази втора част ми се видя излишна в поставката, тъй като обръща на 180 градуса онова първоначално очарование и веселие на старта. От което пък страда цялостният облик на представлението, което в този си вид стои някак разпиляно. 

В заключение ще кажа, че „Тиква!“-та не е напълно сварена. Нужна ѝ е специална тайна подправка, която да не ѝ позволява да се разкъсва на парчета и да обърква вкусовите качества на публиката. Макар и главният готвач (в случая Димитър Живков) да прилага всичките си майсторски трикове, които, както винаги, са на високо ниво.

2104 | 24 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате