Кой е най-добрият криминален роман на всички времена

07 ное 2013
Снимка: scx.hu

"Убийството на Роджър Акройд" на Агата Кристи беше признат за най-добрия криминален роман, писан някога.

Освен това Агата Кристи беше определена за най-добрия автор на криминални романи на всички времена. Тя има в творчеството си 66 детективски романа, 14 сборника с разкази и е написала шест романтични новели под псевдонима Мери Уестмакот.

Сър Артър Конан Дойл беше обявен за автор на най-добрата криминална поредица – тази за Шерлок Холмс. Той е написал четири романа и 56 разказа за приключенията на детектива с остър ум в периода между 1887 и 1927 г.

Резултатите от анкетата на Сдружението на криминалните писатели сред 600 автора на криминални романи бяха обявени на честването на 60-годишнината на сдружението. Макар романът "Убийството на Роджър Акройд" да е написан още през 1926 г., остава най-добрият в този жанр до ден-днешен. Той пребори конкуренцията на "Мълчанието на агнетата" на Томас Харис и на два романа на Реймънд Чандлър.

"Елегантната прецизност и съвършено чувство за място на Агата Кристи продължават да ѝ гарантират титлата на един от най-добрите криминални писатели на всички времена", заяви председателката на Сдружението на криминалните писатели Алисън Джоузеф. Кристи продължава да е най-продаваният романист и е включена в "Книгата на рекордите Гинес".

Нейните романи са продадени в около 4 милиарда екземпляра, а творбите ѝ са на трето място в класацията на най-издаваните книги на всички времена, след тези на Уилям Шекспир и Библията. Кристи е и най-превежданата авторка в света – романите ѝ са преведени на най-малко 103 езика.

 

/БГНЕС

2700 | 07 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате