Съкровищница: „Прелестно изкупление“ от Ками Гарсия, Маргарет Стоъл

19 ное 2013

Признавам, че „вампирската вълна“ не успя да ме заинтригува. Дори без да сравнявам новите автори с  Едгар Алан По, Мери Шели или Лъвкрафт...  Надявах се, че ще прочета нещо по-различно от вече наложилото се клише: тя е необикновено момиче, но се смята за загубенячка. Той пък е вампир (върколак, демон, безсмъртен, градинско джужде) – неустоимо красив, богат, образован. Любовта им среща милион пречки, за да възтържествува накрая. (Не ми се мисли какво има в чашите при последната наздравица, но да не се отплесвам.)

А аз мечтаех за свят, който да ме плени. За любов, в която да повярвам... Бях повече от скептична, когато ми попадна първата книга от поредицата „Хрониките на чародейците“ – „Прелестни създания“. Още след първите глави „вампирската вълна“ отнесе поредната си жертва – мен. Многопластова история, едновременно реална и невъзможна – като всяка магия, с пълнокръвни, убедителни и интригуващи герои. Не можах да оставя книгата, докато не стигнах до финала. За щастие, романтичната и страшна приказка за чародейци и смъртни продължи в „Прелестен мрак“, а после и в „Прелестен хаос“. Последната книга от четирилогията – „Прелестно изкупление“ – изпрати главния си герой Итън в Отвъдното. Може ли любовта да стори невъзможното? Може ли Итън да се завърне в света на живите? Възможно ли е едно смъртно момче да преодолее всички препятствия – изпитания, непосилни дори за най-могъщия чародей?

„Прелестно изкупление” ни показва, че нищо във вселената не е черно-бяло. „Има пукнатина във всяко нещо. Така прониква светлината в него“, цитират героите Ленард Коен.
Комплименти за изпипания превод на Паулина Мичева и за Иван Домузчиев, отговорен за впечатляващите корици на цялата поредица.
„Прелестни създания“, „Прелестен мрак“, „Прелестен хаос“ и „Прелестно изкупление“ е поредица, подходяща за тийнейджъри, момчета и момичета.

1594 | 19 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате