Съкровищница: „Хора и разбойници в Кардамоновия град” от Турбьорн Егнер

27 ное 2013

 Малцина знаят, че любимата на няколко поколения деца книжка „Чук и Пук” е написана... по поръчка. Преди много, много години в Норвегия имали сериозен проблем – състоянието на детските зъби било повече от плачевно. Тогава поръчали на Турбьорн Егнер (писател, драматург и художник) да напише книга, която да накара децата редовно да мият зъбките си. Така на бял свят се появяват зловредните и много забавни човечета Пук и Чук (Bakterius и Karius в норвежкия оригинал). Щастлива съм да ви представя още една обичана в цял свят приказка, написана и нарисувана от Турбьорн Егнер и майсторски преведена от Анюта Качева.

Кардамоновият град е най-прекрасното място на земята. Жителите му живеят щастливо в пълна хармония и при всеки удобен случай организират страхотни празненства. В Кардамоновия закон е записано, че:
„Забранено е човек хора и животни да тормози.
Стига хората да са добри и мили,
пък иначе, ако искат, да ходят и на кокили”.

В града живеят не само хора, а и трима разбойници. Каспер е най-големият, Йеспер е най-красивият, а Йонатан е най-лакомият. Те в никакъв случай не са лоши като останалите разбойници, защото си стоят предимно вкъщи. Имат си лъв за домашен любимец, съчетавайки полезното с приятното. Но да изхраниш лъв е трудно, затова Каспер, Йеспер и Йонатан крадат от месаря салам и наденици.
За съжаление, разбойническият живот си има и своите лоши страни – не можеш да присъстваш на празненствата (а там се похапват доста вкуснотии), не можеш и да се возиш на трамвай. Затова тримата разбойници открадват градския трамвай. Следващото им разбойничество вече е повече от прекалено – Каспер, Йеспер и Йонатан задигат градската чистница и мърморана леля София! Едно разбойническо домакинство също има нужда от чистота и ред, смятат тримата мързеливци. Какво ще се случи с тях, ще продължат ли да разбойничат или най-после полицаят Бастиян ще се реши да ги арестува?

„Хора и разбойници в Кардамоновия град” от Турбьорн Егнер е подходяща за момчета и момичета в начална училищна възраст.


 

1589 | 27 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате