Ретро „Съкровищница“ - „Произшествие в Отърбъри“ от Сесил Дей Луис

04 дек 2013

Когато стане дума за шедьоврите в световната детска литература, българският читател вероятно не би се сетил за „Произшествие в Отърбъри“. А шедьовър е най-точното определение за тази невероятна книга. Написана е преди около половин век, без да носи слабостите на жанра от онова време – намеквам за уморителното многословие и „забиване” в детайлите. Тук няма да намерите нито една излишна дума, няма да изпитате и за секунда скука или отегчение. Майсторството на разказвача личи още в първото изречение: „Започни от началото, стигни до края и там спри – така ми каза Рики – учителят ни по английски, когато се реши, че аз ще опиша историята“. А разказвачът е големият английски поет Сесил Дей Луис (кой знае защо, в българското издание е представен като „поетеса“), преводач на Вергилий, автор под псевдоним на поредица страхотни криминални романи и... Баща на великолепния актьор Даниел Дей Луис.

    Може ли толкова стара история (действието се развива малко след  Втората световна война в едно английско градче) да заинтригува българското дете днес? Моят петокласник е във възторг (и ми припомни как някога и аз, на същата възраст, редовно заемах пак и пак тази книга от библиотеката). Досега не бяхме попадали на такъв невероятен екшън, в който главни герои са негови връстници. Две момчешки банди играят на война, като битките се водят с (почти) истински бомби, оръжия и дори танк. Победната еуфория е виновна за последната дадена жертва – училищен прозорец. Събраните (по най-изобретателни начини) с труд пари са откраднати. Обвинението пада върху един от военачалниците – Тед. Момчетата провеждат внимателно разследване по всички правила, за да стигнат накрая до опасна престъпна банда. Могат ли няколко момчета да се изправят срещу истински престъпници и да ги победят?

„Произшествие в Отърбъри“ (Издателство „Отечество“ 1981 г.) е подходяща за момичета и момчета, навършили десет години. Можете да я заемете от вашата библиотека или да я откриете в антикварните книжарници. 

2314 | 04 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате