Българската музика от 21 век - Премиера на операта „Каин” от Любомир Денев

27 ное 2012

Премиерното сценично представяне на операта КАИН очакваме на 4 декември, от 19.30 часа в София. Авторът – постановчик Любомир Денев е избрал необичайно място – Голямото фоайе със стълбища и тераси на Общински дом на културата Красно село.


Библейската притча за Каин и Авел, братоубийството и съдбата на първото земно семейство ще бъде пренесена в съвремието. Основният театрален способ е смесването на времената и преминаването в обратен ред - от „днес“ в притчата.

Намерението на екипа е да създаде един динамичен съвременен оперен спектакъл, който включва различните изкуства равностойно – музика, театър, кино, пластика, мултимедия. Амбицията на автора е да се постигне цялостен ансамблов музикален театър, да се освежи представата за оперния жанр. Любомир Денев е поверил сценографията и хореографията на своя изцяло авторски спектакъл на младите и талантливи Златна Михайлова и Константина Ханджиева.

Любомир Денев написва операта „Каин” през 2000-2001 година, вдъхновен от мистичната творба на Лорд Байрон. През 2005 година операта е изпълнена концертно за първи път в зала България, малко след това е издаден и DVD диск.


И сега, седем години по-късно, операта „Каин” е на път да бъде най-после реализирана на сцена. Неуморимият творец дълго се е подготвял за най-сериозната си творба. Към операта той върви последователно: от джаза през хоровата и камерна музика, симфоничните му пиеси, музиката за театър и балет, мюзикълите, давайки си сметка за сериозността и отговорността за бъдещето на една съвременна опера.

За Любомир Денев операта е най-висшето изкуство, което съчетава в себе си всички изкуства. Определя своята творба като опера с всички условности на музикалния жанр. Той не може да охарактеризира категорично своята музика – тя е провокативна, абстрактна, вероятно зрителят ще разпознае различни стилове – съвременни и класически, вплетени са умишлено и музикални похвати от българския фолклор. Театралното действие е водещо в оперния спектакъл – думите, взаимоотношенията между героите, внушенията, които се подпомагат от необичайни музикални и сценични ефекти и звуци. Пеенето не е самоцел – операта е изкуство, в което речта се изразява с пеене. А стремежът е тези думи да въздействат повече от всеки друг път – като текст, музика, човешки глас. Композиторът избира оригиналния английски текст на Лорд Байрон.


Любомир Денев сам води своите репетиции – поставя, съпровожда на пиано, работи върху текста и трудната музикална партитура. В неговия спектакъл е поканил двама певци, които са участвали в премиерното концертно изпълнение на операта „Каин” през 2005 година – това са американския тенор Джейсън Поповац, който ще изпълни ролята на Каин и Розалина Касабова - Ада. Останалите изпълнители са изцяло дебютанти. В състава се четат известни оперни имена като баритона Петър Данаилов /Адам/ и тенора Георгиус Филадерфевс /Авел/. Останалите изпълнители са Юлия Миланова /Ева/, Аглика Петрова /Цила/, Божидар Пенев и актрисата Петя Арнаудова като превъплъщение на Луцифер. Луцифер е младият британски бас Кристофър Холман (Великобритания) – дипломант на НМА „Панчо Владигеров”. Композиторът репетира от края на октомври и вече е успял да запали певците, да ги увлече със своята ураганна енергия и да ги мотивира да доведат докрай това необикновено приключение.  На диригентския пулт ще застане самият Любомир Денев. Оркестърът се състои от музиканти от Русенската опера.

Художничката Златна Михайлова за първи път прави сценография и костюми за оперен спектакъл. Досега е работила за театрални постановки. Споделя, че операта й дава свобода. Свобода на изразните средства, свобода на фантазиите и свободата на безвремието. Обича нестандартните извънсценични терени и това я вдъхновява допълнително – факт е, че вече е световна практика операта и театъра да излязат извън традиционните зали и това позволява да се привлече много по-широк кръг от зрители от различни възрасти.

Любомир Денев е безкрайно благодарен на Русенска опера за подадената ръка от нейния директор –  диригентът Найден Тодоров. Композиторът възторжено напомня, че Русенската опера е единственият оперен театър, който не се поколеба да направи операта „Нос” на Шостакович, за което заслужено бе удостоен с престижната награда „Кристална лира”. С болка споделя, че в българските оперни театри нямат отношение към съвременната българска музика и никъде другаде не е срещнал разбиране. А в развитите европейски страни е държавна политика подкрепата на съвременното национално творчество. 

Композиторът

Любомир Денев – композитор, джазпианист, аранжор, оркестратор, един от най-продуктивните и успешни български музиканти с широк диапазон от интереси и многожанрово творчество - от класиката, през джаза, поп музиката, филмовата музика, мюзикъла и операта. Музиката му е изпълнявана в много страни на Европа, в Скандинавия, Мексико, Турция, Индия, Русия, Канада, САЩ, Китай и Египет. Любомир Денев е възпитаник на легендарния български диригент Константин Илиев, в чийто клас завършва Държавната музикална академия. Посещава диригентски курсове на Фр. Ферара в Сиена, Италия, и Ед. Даунс в Холандия, курс по композиция на проф. А. Виеру. Дирижирал е всички водещи български симфонични оркестри и е регистрирал премиерни изпълнения и студийни записи на много съвременни български и чужди творби, част от които са издадени и на CD в България, Италия, САЩ (Concоrd CA в USA). Като джаз пианист свири на международни фестивали в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, Германия, Португалия, Франция, САЩ, Холандия, Норвегия.
Създател на 5 мюзикъла, сред които и първият български рок-мюзикъл "Утре в десет" (1983), операта-мистерия "Каин", един балет, произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, вокални творби, театрална и филмова музика. Мюзикълът “Законът на джунглата” е изпълнен в университетски център “Сен Дени” в Париж през 1993 г., а с “Не-напразни усилия на любовта” Благоевградската камерна опера гостува за откриването на Новия Вердиев театър в Кайро. Носител на редица отличия: Първа награда от фестивала "Златният Орфей" (1979); награда "София" (1989) за мюзикъла "Законът на джунглата"; награда "Маестро Димитър Вълчев" (1999) за балета "Homo ludens" и мюзикъла "Алис"; "Аскеер" (2001) за мюзикъла "Yesterday". През 2006 г. получава "Кристална лира", а на фестивала "Златната ракла" с. г. - награда за музиката към филма "Врабците през октомври".

1762 | 27 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате