Блоко Бринкадейра в София

07 дек 2012

Инструкциите за употреба на тази статия са следните:
Първо и задължително: Пускате видеото и затваряте очите. Имате една единствена задача – да си отговорите на въпроса – Къде се намирам сега? Всичко останало е за след това.

Батукада

Батукада е наименованието на тези завладяващи ритми, които не могат да оставят безразлични любителите на бразилските и африкански ритми, а и не само тях, и предизвикват вълна от емоции, ураган, буря, неистово желание за движение. Това е, защото идват от Бразилия с далечни корени в Африка - батукада е вид бразилска перкусионна музика, чиито корени са тясно свързани с африканската култура. Инструментите, които батукада използва, за да постигне това въздействие, са предимно барабани от различен тип: сурдо – голям барабан с различен диаметър и дължина; кайша – малко барабанче, подобно на соло барабан от традиционен сет; репеник – малък барабан, чиито тонове са високи и се открояват от останалите и тимбал – барабан с висок борд, наподобяващ конга. В Бразилия батукада масово се изпълнява по улиците на големите градове. Тя е и неотменна част от известния карнавал в Рио. Тогава стотици групи, наречени „блоко”, излизат по улиците и показват най-доброто от своя репертоар.

Батукада в България


Звучи хубаво, но има и по-добра новина - такава група БЛОКО вече има и в България! Блоко Бринкадейра събира любители на бразилските ритми, които искат да пренесат горещия дух на една от най-мултикултурните нации в света пред родна публика. Bloco Brincadeira Sofia са група млади, позитивни и усмихнати хора, които пресъздават Батукада в България. Сформират се през май 2012 г. и започват да изучават едни от най-популярните ритми на бразилската батукада. Макар и съвсем млада група, те вече имат натрупани участия по мероприятия в София и Пловдив, от които най-известните прояви са на „София диша“, фестивала „Тудо Бразил“, фестивала на Кукления театър в Пловдив, вечерта за бразилските ритми в Culture Beat, а също така и на няколко частни събития.
Успявам да хвана един от тях за няколко бързи въпроса. Макар и от летището, Коста (основният виновник за идването на батукада в България – бел.ред.) отговаря на моето любопитство, за което сърдечно му благодаря.

Кажи ми кои сте вие накратко?

Ние сме Блоко (Bloco=bend, от англ.) Бринкадейра. От няколко месеца се занимаваме с бразилски перкусии, като едно случайно начало запали в нас невероятна страст към бразилската музика. Участниците са непорфесионалисти, любители, на различни възрасти и с различни професии.
Това, което правите е нещо много ново и непознато за България, уникално и различно, как така се случи, че пътят ви отведе до този тип музика и до начините за създаването й? Как се срещнахте вие с Батукада?
Когато учих в Москва, се запалих и започнах да уча този стил с една местна група. Ритъмът беше толкова завладяващ, че си пожелах като се прибера в България да направя също група, защото знаех, че ще ми липсва много! В България се запознахме покрай тренировките по капоейра, хора от различните групи се събрахме и започнахме да се учим.

Какво означава за вас Батукада? Представи ни я с няколко думи и на нас, какво е Батукада?

За нас това е освен музика и култура, eдна страст. Забавляваме се и подобно на наркотик се пристрастяваш бавно, но уверено. Съчетаването на различните инструменти прави нашия удърен оркестър доста атрактивен. Съвкупността от различни по бързина ритми карат публиката да се пренася от гореща Бразилия към дивата Африка.

Каква е вашата идея, свързана с Батукада - да я внесете и популяризирате в България и да запознаете хората с нея, да разпускате и да се забавлявате, да се усъвършенствате професионално и да я интегрирате в българския културен живот, изпълнявайки я на различни събития, да запалите все повече хора по нея или всичко заедно?

Нито едно от нещата не може да се отрече, искаме да запознаем колкото се може повече хора с тази интересна култура, по-смелите могат спокойно да станат част от нас. Различните инструменти дават голяма възможност за избор, а големите барабани направо завладяват и малки големи. Едно Блоко може да бъде от 5-6 човека, до 30 и повече. Батукада е наистина за всеки.

Кое е по-приятно – да слушаш или да участваш и създаваш Батукада?

За мене лично да участваш, но разбира се слушането й с подходящо шоу също е много приятно. Много пъти ми се е искало да погледна как всичко изглежда от страни, да му се насладя и по друг начин.

Какво предстои за вас като първи изпълнители на такава музика у нас – къде може да ви слушаме, да участваме?

В България преди няколко години е имало вече такъв бенд за самба музика, но тяхната идея е била малко по-различна. Днес като единствена група имаме амбицията да се развием, както по отделно, така и като професионална група. Искаме да пътуваме и да участваме в различни градове както по улиците, така и на сцени. За следваща година подготвяме голям проект за бразилско шоу, предстои много работа!
Блоко Бринкадейра е създаден, за да радва всички любители на бразилските ритми и да даде възможност за изява на всеки, пожелал да опита. Формацията приема ученици по всяко време на годината и абсолютно всеки може да стане част от групата и да се докосне до магнетичните ритми на Бразилия и Африка, преплетени в едно.


Снимки и видео – Блоко Брикадейра
 

1432 | 07 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате