За Дизи Гилеспи –  прочит с почит

18 яну 2013

Българските джазови музиканти отбелязaха 20 години от смъртта на Дизи Гилеспи на 18-ти януари (петък), от 21.30 часа в клуб „Монро” в София. Събитието беше много интересно и силно, защото в последните няколко години, дори и на фестивали, не се е случвало един проект да обедини най-знаковите и талантливи джазови изпълнители, част от които работят в чужбина.

Музикантите предложиха своето усещане и прочит на музиката на Дизи Гилеспи – магьосника с изкривения тромпет и огромните бузи, побиращи дъха и духа на цяла една епоха, приобщил милиони хора за каузата на джаза.
Инициатор на трибюта е авторитетният саксофонист Петър Момчев, който сподели: „Ще почетем Дизи по нашия начин – ще си посвирим заедно. Напоследък става така, че всеки самосиндикално се бори с живота и рядко имаме възможност да се съберем повече колеги, да си побъбрим, да посвирим... Това е предложение, на което не можеш да устоиш – най-малкото защото Дизи е патронът на вечерта. Дизи е икона за всеки джазмен и заради него всеки е склонен да си излезе от дупката.”

20 години след смъртта му 20 български джаз музиканти свирят 20 негови теми.

Тромпети: Венци Благоев, Росен Захариев - Роко, Мишо Йосифов, Гитомир Гитев
Саксофони: Петър Момчев, Митко Льолев, Васко Енчев
Кларинет: Наско Хаджиев
Китара: Шибил Бенев
Пиано: Васил Пармаков, Ангел Заберски, Мартин Марков, Любомир Цанев
Контрабас: Димитър Шанов, Веселин Веселинов - Еко, Димитър Карамфилов
Барабани: Димитър Димитров, Наско Попов, Димитър Семов, Борислав Петров

„Всъщност мисля, че няма да сме 20 музиканти, а много повече, защото всеки е поканен – да се качи на сцената и да посвири с кеф или просто да се съберем на едно място и да побъбрим” – допълва Петър Момчев.


 

1151 | 18 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате