Волфганг Амадеус Моцарт на 257 години

27 яну 2013
Снимка: annexquartet.com

Първият ми досег с Моцарт беше в кино „Влайкова” през далечните 80 години на миналия век - във филма „Амадеус" на Милош Форман. Знам, че продукцията е от 1984 г., но не помня кога точно излезе в нашите киносалони.  Филмът ме грабна и ме държа в напрежение още с началните кадри на умиращия композитор, чиито ноти звучаха с такава сила, че целият салон занемя.

Споделям това, защото днес се навършват 257 години от неговото раждане. 

Волфганг Амадеус Моцарт е роден на 27 януари 1756 г. в Залцбург. Възможно е дарбата, която има, да е наследствена, тъй като баща му, Леополд Моцарт, е известен за времето си педагог и композитор. Кръщелното име на Амадеус е Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Интересно е, че първите две имена са в чест на Свети Йоан Златоуст. Геният му изгрява още на невръстните три годинки. На пет вече композира, а година по-късно изнася концерт пред австрийската императрица.

Моцарт има изключителен слух и уникална памет - може да изсвири всяко музикално произведение, след като го е чул само веднъж. Импровизира с лекота. Не ползва чернови. Сестра му Ана също е много талантлива, тя свири на клавесин и прави с баща си и брат си турнета из цяла Европа. Публиката му е от елита на обществото - кралица Мария-Тереза, крал Джордж ІІІ, Гьоте и Йохан Кристиан Бах.

Волфганг Амадеус Моцарт е един от най-известните австрийски композитори от времето на класицизма. Голяма част от неговото творчество е признато за изключително в областта на симфоничната, камерната и клавирната музика в операта и хоровото изпълнение. Сред най-известните му опери са „Сватбата на Фигаро”, „Вълшебната флейта”, „Дон Жуан”. Няма човек, който да не е чувал „Малка нощна музика”, дори само като израз.
    
В известен смисъл може да се каже, че Моцарт има голям късмет, защото по това време музикантите не са на почит и църквата определя правилата за стил в музиката. Операта е тогавашният вариант на кръчмата и посетителите наблягали на пиенето, а не на музиката.

След години Амадеус заминава за Виена, където остава до края на живота си. Там по поръчка на император Йозеф ІІ пише операта "Отвличане от сарая". Тя жъне огромен успех и бива поставена във всички немскоезични страни. Моцарт се сприятелява с Йозеф Хайдн, за когото създава шест знаменити струнни квартета.

Моцарт има един брак и избраницата му се казва  Констанца. Тя не е красива, но е добродушна и се грижи за съпруга си. През по-голямата част от брака боледува или е бременна и повечето време е на легло. Имат шест деца, но само две от тях остават живи.

Волфганг Амадеус Моцарт умира на 35 години на 5 декември 1791 г. след кратко боледуване. През целия си живот той има проблеми със здравето. Години наред се разпространява съмнението, че е отровен от Антонио Салиери заради професионална завист. Това предположение е отхвърлено от изследователите му, според които най-вероятната причина за смъртта му е изтощение и бъбречно заболяване. Според едно антроположко проучване върху черепа на Моцарт са открити следи от черепно-мозъчна травма. Заключението, което прави професорът, който го е изследвал, е че костите не са зараснали правилно и е вероятно това да е причинило вътрешни кръвоизливи и инфекции. Съчетани с бъбречната недостатъчност, те са възможна причина за смъртта му.

Тъжен е фактът, че композиторът е погребан в общ гроб. Съпругата му Костанца моли император Леополд II за пенсия и организира поредица от концерти с музиката на покойния. С помощта на втория си съпруг през 1826 г. успява да публикува биографията на Моцарт.

Ще завърша с нещо ново и любопитно. Оказа се, че експерти са разчели надпис на вид табакера от 18 век, която се намира в къщата-музей на Волфганг Амадеус, според който портретът върху кутията е първият и достоверен облик на композитора.

 

 

2718 | 27 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате