Една любов, едно сърце

06 фев 2013
Снимка: funkandjazz/Foter.com

Гледали ли сте клипа на песента на Bob Marley – One Love ? В него едно ужасно сладко, сплетено на раста (дредлокс), хлапе обикаля лондонските улици, поклащайки се в ритъма на успокояващото реге. То стига до една жилищна сграда, поглежда през прозореца ѝ и вътре вижда самия Боб Марли, когото е гледал по-рано по телевизията, след което продължава по пътя си с голяма усмивка.

Видеото към песента е създадено през 1984-та година, 3 години след смъртта на Марли, от Island Records като съпровождащо албума с компилации на негови парчета заедно с The Wailers – Legend. Това е двадесетият албум на ямайската група и съдържа най-известните им песни. В него са навързани кадри, направени специално за клипа, и кадри от живота на Боби. Между тях също така мяркаме ведрите млади физиономии на Musical Youth, фронтмена и беквокала на небезизвестните Madness и бас китариста на The Beatles – Пол Макартни.

Днес, на 6 февруари 2013, този прекрасен певец на име Робърт Неста Марли би навършил 68 години.

Невероятно релаксиращият му глас, преливащите от емоции негови песни и позитивното им послание са неща, които, в комбинация с лъчезарната му усмивка, могат да изпълнят деня ви с настроение и жизненост. Желанието на Боб Марли да промени света, давайки надежда и стимул на хората, присъства във всяка негова песен. Нито една от тях няма липса на смисъл и едва ли някоя някога е изпълнявана с липса на тръпка. Оставете настрана изпушените количества марихуана, хипарския вид, многото деца от различни жени и няколкото вида въшки, открити в косата му. Това, което той е дал на света e любов, любов и пак любов. Към всичко и всички. Освен за любов, той призовава и към борба. Борба за запазването на тази любов.

Някога в Ямайка, в самото зараждане на скинхед движението, Боб Марли е бил един от първите негови последователи, които го пренасят в Англия. Тогава не е съществувала изкривената идея за една единствена и бяла раса, а напротив – единството на расите срещу тиранията на властта е било силната му страна. С късо подстригана коса, риза, тесни дънки, тиранти и кубинки, Марли е отправял посланието си под такта на популярната тогава ска музика. Скоро след това, когато хипи вълната навлиза в Западна Европа, повлиян от нея и отданен на Растафари културата, той се понася на вълната на реге музиката и я прави това, което е тя днес. Остава верен на стила до самия си край, когато умира от сърдечен удар в САЩ през 1981-ва, на 36-годишна възраст.
Растафарианството, също зародено в Ямайка през ранните години на миналия век, е движиение, насочено към Етиопия и нейният някогашен император Хайле Селасие I, смятан от последователите му за избран от Бога за негов земен наместник и крал. Политическа му позиция спасява народа от смърт по време на втората Италиано-Етиопска война и така донася справедливост, мир и благополучие на страната си. Фигурата му е значима и за повечето афраканци. Той ги обявява за род, поставящ началото на човешкия вид, макар в корените на растафарианството да стоят християнството и юдаизма, които са далеч от тази идея.
След множеството си знаменити дела Селасие е провъзгласен за въплъщение на Бог, наричан от етиопците Джа (Jah, може би от Jehova, Jahve). Името на движението идва от комбинация на рожденото му име – Тафари и „рас”, което означава „глава” на етиопски. Растафарианството е пряко свързано с реге музиката и точно затова в парчетата на Боб Марли, както и в тези на много други реге изпълнители, ще чуете възгласи като “Selassie Jah Rastafari”, “Oh, Jah almighty” и т.н.

След като се опитах съвсем повърхностно да ви въведа в идеологията и вярванията на Боб Марли, искам да се върна към песните му и да ви предложа да чуете тази, за която ви споменах в началото на текста – One Love, в името на днешния ден.
Тя започва така:
„Една любов! Едно сърце!
Нека всички застанем заедно и се чувстваме добре...”

Честит рожден ден, Боб Марли!

 

1483 | 06 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате