Brazzobrazzie

26 фев 2013

Да свириш на музикален инструмент и въобще да създаваш музика не е само въпрос на чевръсти пръсти или устни. Трябва да имаш освен уши, за да я чуеш, и душа, за да я сътвориш и изпълниш така, че да докосне. Някои ги нямат и музиката им просто...“става“. На други им се получава страхотно. Фестивалът за духова музика събира именно музиканти от втория тип. Музиканти-виртуози. В една определена област – духовата музика.


Първото издание протича през фервуари миналата година като инициатива на Българската Брас Асоциация. Тя е обединяващо звено на духовите музиканти в България и работи активно по проекти, дейности и инициативи за популяризиране на българската духова музика и за създаване на възможности за реализация на професионалните и творческите умения на българските творци от тази сфера. „Рожби“ на асоциацията са именно музикални прояви и проекти от различен характер, които дават възможност за изява на духовите музиканти у нас.

Проектът "Brazzobrazzie" стартира с първото си издание преди година, но има огромна изява и на най-големия музикален фестивал в България – Spirit of Burgas, където изгражда Brazzobrazzie сцена и покорява с виртуозните си изпълнения и българи и чужденци. Организаторите на събитието обещават, че тазгодишното му издание ще бъде още по-пъстро, многообразно и международно, събирайки както най-добрите от нашите изпълнители, така и изненади от чужбина. То ще продължи три вечери – 28 февруари, 1 и 2 март, в столичния клуб в подлеза на НДК Mixtape 5, всяка от които с по четири концерта, които ще демонстрират пълно разнообразие от жанрове и стилове – и фънк, и пънк, и реге, и ска, и джаз, и суинг, и латино, и хип-хоп, и класическа и балканска музика. Начало на музикалния фестивал ще сложи българската група от тромпет, тромбон, саксофон, пиано, китари и барабани FUNKY MIRACLE, които „свирят фънк и джаз..., и други неща, които им харесват“. Сред останалите изпълнители са пловдивската група „Смут и мизерия от Източна Румелия“, реге формацията ROOTS ROCKET BAND, завладяващите суинг изпълнителки от Sentimental Swingers, професионалистите от Mr. Brass, латино ритмите на Mango Duende, познатите на всички с експлозивните си изпълнения Уикеда, Da New Generation и техните смели авторски фънк импровизации и експерименти, оригиналните „Джиджи Биджи“, великобританските професионалисти от Riot Jazz Brass Band, както и амбициозната софийска група Southwick. За феноменално луд край е предвиден може би най-култовият духов оркестър на Балканите – сръбският BOBAN&MARCO MARKOVIC ORCHESTRA, който успява да взриви публиката навсякъде, където се появи.

Ще го бъде или няма да го бъде

Фестивалът стана част и от солидно нарастващата културна програма на столичната община, напълно съобразно с желанието и кандидатурата ѝ за Европейска столица на културата през 2019 година. Шест нови фестивала, включени в Календара на културните събития в София за 2013 година, ще се опитат да дадат едно рамо, ръка и  солиден гръб с подкрепа и да „побутнат“ мнението в посока на това, че и нашата столица е културна – и тук се правят разни нещица. Фестивалът за духова музика „Brazzobrazzie“ е едно от новите попълнения на културната ни програма, заедно с фестивала за независимо кино „Sofia Independent“, фестивала „A to Jazz“, Он феста, както и международните фестивали „Проф. Емил Камиларов“ и този на пясъчните скулптури. С общо 78 събития за годината ще се опита да впечатлява столичната община европейските критерии. Приоритет е даден на събитията на открито, които ще могат да събират повече публика. Дали ще станем Европейска столица за 2019 година не е ясно, но можем от все сърце да се радваме и възползваме от новите попълнения в културния ни календар.
 

883 | 26 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате