„Акустична версия” взриви Пловдив

10 мар 2013
Снимка: Гергана Семерджиева

С пълна зала, вълнуваща музика и жив контакт между публика и изпълнители премина концертът на „Акустична версия” в Пловдив.

Легендарната джазова формация не е свирила под тепетата повече от 10 години, но интересът към музиката им беше безспорен. Както хора с утвърден музикален вкус, така и млади зрители, дошли да преоткрият стойностната музика, споделиха силната емоция заедно с Антони Дончев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.

Антони Дончев каза нещо хубаво:

„Благодарим ви, че сте тук, за нас е важно да знаем, че музиката ни има своите почитатели. Всички ние сме призвани, особено в тези неспокойни дни, да работим за духовността. Убеден съм, че когато обществото боледува, именно изкуството може да предложи най-доброто хапче, затова мисля, че концертът ни днес е лечебен.”

„Акустична версия” е създадена през 1985 г. от Антони Дончев и Христо Йоцов. "Трябва да ви предупредя, че тази група има двама лидери и един член – пошегува се Христо Йоцов. – А имаше време, когато дори нямаше членове, имаше само лидери. Има нещо типично българско в това – всички искат да са лидери, а всъщност е много добре да си член – малък, по-голям..." "Аз съм голям член – вметна Димитър Карамфилов, който от няколко години е контрабасистът на формацията." "Много млади басисти работиха с нас през годините – продължи Йоцов. – Започнахме с Георги Дончев, след това с Пламен Жечев,  по-късно член стана Пепи Славов – син, който сега свири в Щатите, в квинтета на световноизвестния Джо Ловано."

Триото представи изцяло авторска програма по композиции на Дончев и Йоцов. Заредена с много живот, музиката водеше публиката към различни емоции – от мъдрото съпреживяване до бурното изригване в аплодисменти и викове „Браво!” в залата.

Не закъсняха и ласкавите отзиви за концерта. Ето какво писа сайтът „Аспекти Инфо”:  Безумието на ежедневието поне за час и половина остана някъде много далече, а музиката се превърна в единствената възможна реалност, в която да останеш себе си - без объркване, омерзение и отчаяние, без страх и озлобление, а с излекувана и просветлена душа. С усещането, че има четири универсални лекарства - и това са вярата, сънят, смехът и музиката. И сред тях най-силното е Музиката.
И за да ви направим съпричастни към това вълшебство, предлагаме ви любителско видео и снимки: 

 

 

За музикантите

Пианист и композитор, диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев е ключова фигура в българския джаз през последните 20 години. Има множество проекти с различни световноизвестни музиканти, сред които Том Харел, Джордж Гарзоне, Анди Скофийлд и др. Гастролира и като солов пианист, композира филмова и театрална музика. Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране и без проблеми съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

Христо Йоцов е композитор, аранжор,  професор по ударни инструменти в НМА „П. Владигеров”. Развива активна изпълнителска дейност като джазов музикант от 1978 г. Участва в концерти и фестивали с реномирани български и чуждестранни артисти в Европа, Канада, Индия, Израел, Япония. Има стотици записи за български и чуждестранни компании и над 30 издадени компактдиска. Автор на джазови пиеси и аранжименти, на симфонична музика и камерни творби. Лауреат на множество престижни български и международни награди за джазова музика.

Димитър Карамфилов е роден през 1981 г. На 4 години вече се обучава на солфеж и теория на музиката.  Още като ученик в музикално училище се докосва до блус и джаз изпълнители като Рей Чарлз, Б. Б. Кинг, Оскар Питърсън, Чик Къриа и те трайно оставят у него силно влечение към джаза и импровизациите, което по-късно прераства в истинска страст към контрабаса и бас китарата. През 2008 г. защитава магистърска степен по композиция и контрабас в Музикалната академия. Участва във всички значими джаз фестивали в България, работи с най-изявените ни джазмени. Пише и авторска музика. Преподава в НМА „П. Владигеров”.

2379 | 10 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате