“Само шампиони” е българската песен на Евровизия 2013

08 мар 2013
Снимка: Владимир Дудаклиев

Елица Тодорова и Стоян Янкулов ще представят България на Евровизия 2013 в шведския град Малмьо с песента "Само шампиони". От БНТ бяха принудени да изтеглят от участие в Евровизия 2013 песента „Кисмет” заради авторски права. Българска национална телевизия обяви в края на януари, че ще направи вътрешен избор за представители на страната ни на големия музикален форум и специална комисия от експерти избра талантливото дуо Елица и Стоян, което донесе през 2007 г. в Хелзинки единственото класиране на България на финал и престижното 5-то място.

За новото си предизвикателство през 2013 г. Тодорова и Янкулов трябваше да подготвят три песни за българския финал на трети март. Това бяха песните „Дзупай, либе босо”, „Само шампиони” и "Кисмет". Всяка една от тях беше представена в музикалното шоу "Българска песен на Евровизия 2013", където гост-изпълнители бяха народната певица Янка Рупкина, талантливата млада изпълнителка Поли Генова, представителят на България на детската Евровизия 2011 Иван Иванов, танцовата трупа "Вакали" и други. Песента-победител беше определена чрез гласуване на зрители и жури. Журито, съставено от композитора проф. Мария Ганева, Маргарита Хранова, Ясен Козев, продуцента Николай Янчовичин и композитора Георги Андреев, посочи като свой фаворит „Само шампиони”, но зрителите, които имат по-голяма тежест в гласуването, гласуваха за "Кисмет". Седмица по-късно обаче от БНТ бяха принудени да декласират "Кисмет". Решение беше взето, след като стана ясно, че телевизията не може да постигне договореност по отношение на авторските права, съобразно изискванията на международния конкурс, с единия от авторите на песента – Джонатан Тисей, музикант и продуцент от Аржентина.

Музиката и текстът на "Само шампиони" са дело на Елица Тодорова и Кристиян Талев - Криско, а аранжиментът е на Стоян Янкулов и Кристиян Талев - Криско. „Само шампиони” е ефектна, ритмична и носи силен емоционален заряд. Характерната мелодика на българската гайда е пресъздадена от Петьо Костадинов.

В интервю за българския независим портал за Евровизия eurovision-bg.com и Live 7 TV, веднага след избора на "Кисмет" и преди смяната на песента, Елица Тодорова и Стоян Янкулов коментираха решението на българската публика. Елица откровено призна, че резултатите от финала на 3-ти март са ги изненадали истински. Талантливите музиканти коментираха още кое е любимото им българско участие на конкурса, следят ли Евровизия след участието си през 2007 г. в Хелзинки и споделиха своята рецепта за успех на големия музикален форум.

10838 | 08 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате