Проклятието 27

09 юли 2013

     Наред с числото 13, има и едно друго число – 27, което се явява фатално за музикалния свят и по-специално за рок музикантите. Идоли на няколко поколения умират на 27-годишна възраст, понякога пo странен или неизяснен начин. Така възниква „Клуб 27” – непосредствено след кончините на Браян Джонс, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и Джим Морисън, които са почти една след друга през далечните 69 – 71 година. Стряскащо и тъжно е, че с годините членовете на т. нар. „Клуб 27” продължават да нарастват при все по- мистериозни и трагични обстоятелства.

Ето някои от по-известните представители на този клуб (общият им брой е над 40):      

РОБЪРТ ДЖОНСЪН (1911 – 1938) – гениален блус музикант, певец и китарист. Говори се, че още от малък над него тегне проклятие, а самият той твърдял, че е продал душата си на Дявола, като в замяна е придобил феноменалните си умения.
Смъртта му остава загадка и до днес. Умира в крайпътен бар в мъчителни гърчове след употреба на алкохол. Аутопсията показва отравяне със стрихнин. Кой е поставил отровата в питието му и дали не се е самоубил, остава загадка.
 

БРАЯН ДЖОНС (1942 – 1969) – китарист, мениджър и първи солист на група Rolling Stones. След издаването на първия им албум Let It Bleed през 1969 г. славата сякаш го погубва. Злоупотребата с наркотици (ЛСД, кокаин), множеството арести и бурният му живот стават основна причина за изгонването му от рок групата само месец след основаването ѝ. Следва тотален срив в живота му – емоционална нестабилност, пристъпи на параноя и страх от изоставяне, появяват се и здравословни проблеми.
На 3 юли 1969 г. е открит мъртъв в собствения му басейн. Приятелите му твърдят, че е убит от ремонтиращ къщата му работник заради пари. Откраднати от дома били ценни вещи, продадени по-късно на различни аукциони. Официалната версия и до днес обаче си остава тази на лекарския екип, намерил тялото на музиканта – „Смърт по невнимание”.
      


ДЖИМИ ХЕНДРИКС (1942 – 1970)
– американски виртуозен китарист, вокалист, продуцент и музикант. В четирите си албума, издадени приживе, разчупва всички граници на представите за рок енд рол музиката, вплитайки в нея различни блус, соул и ритъм енд блус елементи.
За съжаление, в расисткото общество на  Америка от средата на 60-те години не е лесно да си черен и да правиш музика за бели. Хендрикс се сблъсква твърде често с недоверието и пренебрежението и на хората от музикалния бизнес. При тези обстоятелства изострената му чувствителност логично го кара да посегне към нова „опора” в живота си – наркотиците.
На 18 септември 1970 г., след погълнато голямо количество сънотворни в комбинация с алкохол, Джими Хендрикс заспива завинаги.

 ДЖАНИС ДЖОПЛИН (1943 – 1970) – американска блус, рок и психеделик певица. Хриптящият ѝ и въздействащ глас, както и разкрепостеното поведение на сцената ѝ носят прякора Великата. За величието ѝ говори и поставянето ѝ под номер 28 в списъка на Стоте най-велики изпълнители за всички времена на сп. Rolling Stone от 2008 г.
Отчаяно търсеща любов през целия си живот, тя умира сама в хотелската си стая в Холивуд на 4 октомври 1970 г. – само няколко седмици след друг гений на своето време – Джими Хендрикс. Официалната версия за смъртта ѝ – свръхдоза наркотици.


ДЖИМ МОРИСЪН (1943 – 1971)
– поет, музикант и вокалист на група The Doors. При легендарния сексимвол на Америка числото 27 присъства по доста странен начин. По време на турнетата си той бил придружаван от група фенове и държал броят им винаги да е 27. Заради освободеното си и скандално поведение на сцената е арестуван точно 27 пъти.
На 27-годишна възраст, на 3 юли 1971 г., дългогодишната му приятелка Памела Корсън (която умира по същия начин – от свръхдоза наркотици 3 години по-късно, също на 27 години) го намира мъртъв във ваната на апартамента им в Париж. Официалната версия е сърдечна недостатъчност, появяват се слухове и за свръхдоза наркотици, дори за убийство, а част от феновете му твърдят, че е инсценирал смъртта си и е жив. И до днес кончината на музиканта се смята за необяснима и загадъчна, какъвто е бил и самият Джим Морисън.

КЪРТ КОБЕЙН (1967 – 1994) – вокалист, китарист и един от основателите на гръндж групата Nirvana. Преследван от малък от чувство за обреченост, Кобейн често повтарял: „Аз съм прокълнат от дете и няма да доживея 30-те”. Безнадеждност и депресия носи и музиката му, а като отдушник на неговата свръхчувствителност в живота му се появява и дрогата. Задържан е няколко пъти за притежание на наркотици и след поредица от опити за самоубийство, на 5 април 1994 г., заминава за родния Сиатъл, където с един изстрел в главата слага край на живота си. Оставя дълго предсмъртно писмо, в което пише: „От  7-годишен ненавиждам хората. В мен няма повече страст и затова по-добре мигновено да изгоря, отколкото бавно да тлея.”


ЕЙМИ УЕЙНХАУС (1983 – 2011)
– английска соул, джаз и ритъм енд блус певица. Една от последните, присъединили се към този мрачен „Клуб 27”. Независима и ексцентрична, с огромна емоционалност и изключителен потенциал, тя става идол и за звездите – Бой Джордж, Джордж Майкъл, Принс се надпреварват да запишат парче с нея, а Пийт Дохърти ѝ подарява песен за рождения ѝ ден. Големият моделиер Карл Лагерфелд я обявява за своя муза. Цялата тази любов и признание обаче не успяват да изкоренят нейната несигурност. Така започват проблемите ѝ с анорексията и булимията и зависимостта ѝ към алкохола и наркотиците.
 На 23 юли 2011 г. е открита мъртва в апартамента си в Лондон. Аутопсията така и не дава конкретни причини за смъртта ѝ. Официалната версия е злоупотреба с алкохол.

      Това са най- известните представители на „Клуб 27”, а сред останалите можем да споменем и Рон Маккернан от Grateful Dead, който умира на 3 март 1973 г. от кръвоизлив; Питър Хюм – основател на групата Badfinger, който се обесва на 24 април 1975 г.; вокалистът и китарист на Big Star–  Крис Бел, починал при мистериозна автомобилна катастрофа на 27 декември 1978 г.; китаристът на групата Stone The Crows – Лесли Харви, който умира също при странни обстоятелства – от токов удар, след като пипва микрофона си с мокра ръка.

3565 | 09 юли 2013

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате