Лаура Мвула – изгряваща звезда с ослепителна светлина

19 юли 2013
Снимка: hamadamania.wordpress.com

Родена е на 23 април 1986 г. в Бирмингам, Великобритания.

„Госпъл” е ключовата дума, която ще изникне в главата ви, когато слушате музиката ѝ. От там ще ви грабнат соул, джаз... сами решете какво друго чувате, но със сигурност ще го има в парчетата ѝ. Не се страхува да пише красива музика и да експериментира. Има силно изразен собствен стил. Освен музиката ѝ, която със сигурност ще запомните и харесате, трябва да отбележим и гласът ѝ. Има нещо ретро в този глас, ще си кажете първо. После ще се сетите за Нина Симон – просто ей така, без никакво затруднение. Чакат ви изненада след изненада.

Трудно може да се опише музиката, което прави, но е безкрайно лесно да ѝ се наслади човек. Много критици я сравняват с явления като Адел, но Мвула е съвършено различна от всички. Музиката и излъчването ѝ на сцена не са тези на типичната поп звезда.

blogs.kcrw.com

Отдава до голяма степен интереса си към музиката на родителите си. Казва, че в дома им непрекъснато са звучали различни стилове, но най-често джаз. Интересното е, че майка ѝ и баща ѝ не са позволявали на децата си да слушат каквото си искат. Били са много внимателни в избора на музика, което е включвало буквално и забрани. Не са искали да „цапат“ слуха на децата. Явно този подход има чудесен резултат! Започва да свири на пиано на 8 и на цигулка на 10 години. Пее алт в а капела групата на леля си. Продължава в Бирмингамската консерватория под ръководството на класическия композитор Джо Бътлър. Следва известен период на лутане, композиране, неуспешен опит за сформиране на група. Праща демо записи на внушителен брой хора от музикалната индустрия, но единственият, който ѝ обръща внимание, е Стив Браун. Мениджърът му се свързва с нея и нещата потръгват. Потръгват със скоростта на светлината, както се движат и в момента.

flyingwithanna.wordpress.com

Музиката ѝ е сложна и някак мистична. „Дъ Гардиан” я обявява за създателка на напълно нов жанр. Когато я слуша, човек веднага усеща любовта ѝ към класиката, госпъла, Пиер Буле, Джил Скот, Ерика Баду, Лорън Хил, Майлс Дейвис, Нина Симон. Друг музикант, за когото твърди, че има силно влияние върху нея, е Джейми Кълъм. Кълъм я кани за дует в една от песните си за албума Momentum. Истината е, че преди изобщо да излезе албумът ѝ, мениджърът му споменава името ѝ и Джейми пуска в шоуто си по „Радио 2“ нейно парче. Така я чува за пръв път. Развълнуван, описва песента ѝ като „скъпоценност“. Веднага след това пише в Туитър, че е пуснал парчето ѝ и че Мвула ще бъде голяма звезда. Очевидно е бил повече от прав.

Първото ѝ телевизионно участие е в шоуто на Греъм Нортън през февруари тази година. Въпреки силната сценична треска, изпълнението ѝ изправи на крака леко подпийналия Марк Уолбърг, Майкъл Фасбендер, Сара Силвърман и цялата публика в студиото. Дебютният ѝ албум Sing to the Moon, който излезе на 4 март, я изстреля на върховете на много класации и ѝ осигури достойно място в музикалния свят.

Ако сте почитател на хубавата музика, потърсете името Лаура Мвула (Laura Mvula) и си доставете истинско удоволствие. Приятно слушане!

1319 | 19 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате