Алън Парсънс в България

28 сеп 2013

"Чувствам се като Майкъл Джексън. Никога не съм бил посрещан от толкова много фотографи и оператори. Благодаря!", каза музикантът Алън Парсънс, ден преди първия концерт на групата му на софийска сцена.

Парсънс е в София за концертa си в Зала 1 на НДК, където с The Alan Parsons Project ще изпълнят някои от най-големите си хитове, като Eye In The Sky, Time, Games People Play. Шоу, което, както и самият той призна, чака с голямо нетърпение. Преди това обаче Парсънс остави отпечатъци от ръцете си в "Залата на славата" на НДК, редом до тези на актьора и режисьор Антонио Бандерас, виолиста Юрий Башмет, композитора Гиа Канчели и диригента Емил Табаков.

Церемонията в родната ни "Зала на славата" бе предшествана от кратка пресконференция, а след като Парсънс "залепи" ръце в гипса, раздаде автографи и се снима с дошлите да го видят отблизо почитатели. Имаше и кратък момент на размяна на ролите и вместо медиите да отправят първите си въпроси към музиканта, той побърза да зададе своя: "Как вие сте се докоснали до моята музика?", логичен въпрос, имайки предвид факта, че до края на 70-те години България е в почти пълна музикална изолация от Запада.

Парсънс, който е продуцент и звукоинженер на The Beatles и Pink Floyd, каза, че се надява преди концерта си да успее да се разходи и види поне малка част от българската столица. Концертът му в София се организира от "Жокер Медия". 

Идването на британския музикален продуцент, инженер и композитор у нас ще отбележи и една годишнина, а именно – 40 години от издаването на един от най-добрите албуми в историята на музиката – легендарният The Dark Side Of The Moon на Pink Floyd. Парсънс е копродуцент и своеобразен звуков визионер на плочата, която променя историята на популярната музика и на звукозаписа изобщо. С работата за The Dark Side of the Moon е свързана и първата му номинация за наградата "Грами".

Интересен е фактът, че по времето, когато работи за The Abbey Road Studios в британската столица, Парсънс експериментира с различни техники, използването на куадрофоничен звук и на синтезаторни ефекти. Работил е по плочата Abbey Road на The Beatles и по записи, влезли в последния албум на легендарната четворка Let It Be

Рокгрупата Alan Parsons Live Project е основана от Ерик Улфсън и Алън Парсънс, a най-активните им години са между 1975 и 1990. Двамата се срещат през 1974 година. На сцената на НДК ще слушаме Алън Парсънс и Пол Джоузеф Олсън, по-известен като Пи Джей Олсън, заедно с Алистър Грийн (китара и вокал), Дани Томсън (барабани), Гай Ерез (бас), Мани Фокаразо (клавишни) и Тод Купър (саксофон). За най-големите почитатели на музиката им членовете на групата носят "няколко" бройки от последния им лайв албум.

 

/БГНЕС

804 | 28 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате