Изложба в памет на Джузепе Верди

08 окт 2013

"Операта е изкуство, което съчетава всички изкуства и тя е изкуство, което ние много ценим и обичаме в Италия, както вие, тук в България" - каза Анна Амендоладжини, директор на Италианския културен институт в София при откриването на изложбата "В памет на Джузепе Верди" с оригинални костюми, скици и афиши от опери на големия италиански композитор.

"Нашата нация даде много на операта, но и вашата има и е дала на света толкова таланти в областта на белкантото. Аз лично познавам Райна Кабаиванска, както познавах и забележителната Гена Димитрова" – каза Франческо Реджани, директор на историческия архив на Римската опера. "Тази изложба е и почит към вашата нация. Ако има една висока класификация в областта на музиката, на операта, България стои на едно от първите места" – категоричен е италианецът, който с изключителна артистичност представяше изложбата в една от залите на НДК. "Ние донесохме една малка част, една пурпурна част от Вердиевите опери, които са реализирани в нашия театър в рамките на 100 години. Тук може да видите костюми, които са на почти 100 години и костюми, които са току-що родени и създадени. Ще видите и известни имена, които прочуха музиката на Верди из целия свят, като Лукино Висконти, Франко Дзефирели и други. Донесохме и костюм, който е носен от самия Борис Христов" – каза още Франческо Реджани. 

Наистина има невероятни костюми, шити и правени в началото на века, в 20-те, 30-те години на миналия, съхранени като ценни произведения на изкуство, дори в изложбата са показани и гардеробите, в които се съхраняват. Заедно с постановката и художника е отбелязано и името на певеца, който е носил този костюм, правен специално за него. В експозицията сияе един изумителен свят на музика, опера и красиви тоалети.

Експонатите са предоставени от историческия архив на Римската опера и могат да бъдат видени до 10 ноември. Съвместната инициатива на Италианския културен институт, НДК и Софийската Опера и Балет се реализира под патронажа на посолството на Италия и включва 20 автентични костюма, 8 афиша, 31 скици и 59 оригинални рисунки от произведения като "Травиата", "Аида" и мн. други. Ще бъдат представени творбите на известни художници като Лукино Висконти, Франко Дзефирели, Пиерлуиджи Пицци, Данило Донати, Никола Беноа. Изложбата слага началото на поредица от инициативи, с които НДК отбелязва 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер и тяхното влияние върху всички форми на изкуството. Кампанията е под надслов "200 години вдъхновение" и включва кинопрожекции, изложба, лекции, концерти и майсторски класове.

 

/БГНЕС

804 | 08 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате